Zračni jastuci i u pojasevima

Nakon što je na svojim luksuznim modelima uveo pojaseve koji se sami zatežu, Mercedes-Benz otišao je korak naprijed i predstavio Beltbag – zračni jastuk skriven u stražnjim sigurnosnim pojasevima.

No nije Mercedes prvi koji je ovakvo što ponudio u svojim automobilima jer su ga u tome pretekli Lexus i Ford koji su još prije dvoje godine LFA i Explorer opremili pojasevima sa zračnim jastucima. To Mercedesu nije smetalo pa će njegovi luksuzni automobili uskoro biti novi nosioci takve tehnologije.

Ovaj sustav funkcionira kao i klasični zračni jastuk. To znači da ga aktiviraju senzori koji bilježe udar automobila i u trenu napuhuju zračni jastuk u pojasu povećavajući njegovu širinu ta tri puta.

Na taj način značajno se smanjuje sila koja pri prometnoj nesreći djeluje na prsni koš putnika vezanog na stražnjoj klupi, a samim time umanjuju i eventualne ozljede, piše Automotoportal.hr.

Prema Mercedesovim tvrdnjama ovaj sustav aktivirat će samo frontalni sudar. Kada će nova tehnologija biti dostupna u Mercedesovim luksuznim automobilima brand iz Stutgartta nije otkrio, no lako je moguće da Beltbag vidimo već sljedeće godine i to u redizajniranoj S klasi na kojoj Nijemci trenutno rade.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije