Zimski uvjeti vožnje: Zimska oprema, propisi i kazne

Zakoni u vezi sa zimskom opremom vozila u mnogim europskim državama su vrlo različiti, a s obzirom da stižu novogodišnji praznici, ali i sezona skijanja, dobro je znati s kakvim gumama i opremom se uputiti na putovanje preko granice.

Mnogi će na skijaški tjedan, koji za Hrvate počinje 3. siječnja 2015., krenuti uskoro. U većini zemalja obveza uporabe zimske opreme određena je datumski, dok je kod drugih ta obveza na snazi u vrijeme proglašenih zimskih uvjeta na cestama, dakle kada je na kolniku snijeg, ugaženi snijeg ili poledica.


Lanci u prtljažniku

Zimsku opremu u većini zemalja čine četiri zimske gume, ali ima nekih gdje su dovoljne i ljetne gume s lancima za snijeg u prtljažniku. Minimalna dubina profila na zimskim gumama kreće se od 3 do 4 mm, a ljetnih od 4 do 6 mm. Gume s čavlima dopuštene su u Estoniji, Finskoj, Latviji, Norveškoj i Švedskoj, kao i u planinskim krajevima, kada je to posebnim znakom određeno u Italiji, Francuskoj, Španjolskoj, Švicarskoj i Austriji.

Omiljene skijaške destinacije Hrvata uglavnom su Slovenija, Austrija, Italija, Francuska i Švicarska. U Austriji je zimska oprema obvezna u razdoblju od 1. studenoga do 15. travnja za vozila do 3,5 tona u vrijeme zimskih uvjeta na cesti.

U zimsku opremu spadaju zimske gume s minimalnom dubinom profila 4 mm, odnosno ljetni pneumatici s istom dubinom, te lancima za snijeg za pogonske kotače. Kazna za nepoštovanje propisa je 35 eura, a ako prouzročite zastoj prometa bez zimske opreme, ona može dosegnuti i 5000 eura.

U Bosni i Hercegovini, bez obzira na vremenske uvjete, u razdoblju od 15. studenoga do 15. travnja, sva motora vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu i moraju je koristiti u uvjetima kada je snijeg na kolniku ili ugažen ili zaleđen.

Zimska oprema za osobna vozila su četiri zimske gume s oznakom MS, M+S ili M&S i znak snježne pahuljice profila 4 mm, ili četiri ljetne gume s jednakom dubinom utora i s lancima za snijeg. Kazna za neuporabu zimske opreme je 40 konvertibilnih maraka, a ako se prouzroči nesreća zbog neodgovarajuće opreme, kazne su od 50 do 200 KM.

U Sloveniji je vremenski rok od 15. studenoga do 15. ožujka, bez obzira na vremenske uvjete, ali i prije i poslije tog datuma ako tada na cestama vladaju zimski uvjeti. Zimsku opremu čine četiri zimske gume, s oznakom M+S ili obilježene snježnom pahuljicom. Ili četiri ljetne gume s lancima za snijeg u prtljažniku.

Vozač koji nema propisnu opremu kažnjava se s 40 do 300 eura, a ako zbog neodgovarajuće opreme napravi zastoj u prometu, kazna je 500 eura. Za neočišćeni snijeg koji pada s auta u vožnji plaća se novčana kazna od 200 eura.

U Italiji svaka regija sama odlučuje kad i kakvu zimsku opremu zahtijeva od vozača na cestama na njihovu području. Većina regija na području sjeverne i srednje Italije odlučila se za datumski određenu uporabu zimske opreme, koja uključuje ili četiri zimske gume ili pak četiri ljetne i lance za snijeg dodatno u opremi.

U pokrajini Aosta zakonski je obvezna već od 15. listopada. Kazne za neuporabu zimske opreme je 39 eura na cestama u naseljima, te 80 eura izvan naselja, dok policija može i zabraniti daljnju vožnju.


Planinske ceste

U Francuskoj je uporaba zimske opreme obvezna u vrijeme zimskih uvjeta vožnje, odnosno kada je prometnim znakom označena njezina obvezna uporaba, primjerice lanaca za snijeg. Zimska oprema su zimske gume minimalno 3,5 mm dubokim profilom, odnosno lanci za snijeg.

Na planinskim je cestama posebice obvezna uporaba lanaca za snijeg i za vozila opremljena zimskim gumama. Kazna za vožnju bez zimske opreme je 135 eura.

Uporaba zimske opreme (četiri zimske gume) u Švicarskoj nije vremenski određena, obvezna je jedino u vrijeme zimskih uvjeta (snijeg na kolniku ili poledica) ili kad je prometnim znakom označeno.

Ako je istaknut znak s lancima za snijeg, onda to vrijedi za sva vozila osim onih s pogonom na sva četiri kotača. U slučaju prometne nesreće u zimskim uvjetima, lako se krivnja pripiše vozilima bez odgovarajuće zimske opreme.


Njemačka: minimalna kazna 40 €

U Njemačkoj zimska oprema nije datumski određena, nego je obvezna u vrijeme zimskih uvjeta vožnje (snijeg na kolniku, ugažen snijeg, snježna bljuzga, poledica). U zimskim uvjetima vožnje, vozila moraju biti opremljena s četiri zimske gume (najmanja dubina utora 1,6 mm, iako se savjetuje 4 mm), s oznakom M+S ili simbolom snježne pahuljice.

Vozila s pogonom na sva četiri kotača nisu iznimka. Uporaba ljetnih guma i lanaca za snijeg u vrijeme zimskih voznih uvjeta nije odgovarajuća zimska oprema. Lanci su obvezni kod ekstremnih zimskih razmjera i kad to zahtijeva postavljena odgovarajuća prometna signalizacija. Kazna za neuporabu zimske opreme je 40 eura, a u slučaju ometanja prometa najmanje 80 eura.


Bliže okruženje

U bližem okruženju jedino u Mađarskoj zimska oprema nije zakonski određena. U vrijeme obilnih snježnih oborina ili velike količine snijega na kolniku obvezna je uporaba lanaca za snijeg na pogonskim kotačima, a u takvim slučajevima uporaba lanaca zahtijeva se već pri prelasku državne granice.

U Makedoniji je zimska oprema obvezna između 15. studenoga i 15. ožujka. Zimska oprema motornih vozila do 3,5 tona (osim vozila s pogonom na sva četiri kotača) podrazumijeva: četiri zimska pneumatika s najmanje 4 mm profila, ili četiri ljetna pneumatika s najmanje 4 mm profila i lanci za snijeg na pogonskim kotačima.

Kazna za neodgovarajuću opremu je 15 eura. U Srbiji u razdoblju od 1. studenoga do 1. travnja vozila moraju biti opremljena sa sve četiri zimske gume ako je na kolniku snijeg, led ili poledica. Dubina gazećeg sloja na pneumaticima ne smije biti manja od 4 mm.

Ako su vremenski uvjeti tijekom zimske sezone takvi da nema snijega i leda na kolniku, zimski pneumatici nisu obvezni. Izvan navedenog razdoblja, vozila mogu biti opremljena zimskom opremom. U navedenom razdoblju, izvan naselja, obvezno je (u prtljažniku) imati lance ili druge uređaje za povećanje trakcije, piše portal SlobodnaDalmacija.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije