Dolaze gume izrađene od maslačka

Gumar Vredestein čije pneumatike koristi i Rimac Automobili za svoj Concept One, proizveo je novu ekološki osviještenu gumu izrađenu od kaučuka dobivenog iz maslačaka i biljke Guayule.

Prototipovi ovih pneumatika sada kreću na opsežno testiranje prije no što Nizozemski proizvođač pneumatika odobri njihovu serijsku proizvodnju.

S kaučukom iz maslačaka ne igraju se samo Bridgestoneovi kemičari već je ovaj prirodni izvor gume interesantan i ostalim gumarima, piše Automotoportal.

Nizozemski Apollo Vredestein već testira prve pneumatike izrađene od kaučuka ekstrahiranog iz Guayule i maslačaka, a pokažu li se oni pouzdani, monopol koji zahvaljujući Ficus Elastici trenutno drži Azija mogao bi biti poljuljan.

Španjolski laboratorij Neiker-Tecnalia zaslužan je za tipiziranje bilja iz kojeg će se u budućnosti dobivati prirodni kaučuk. Obje biljke (Parthenium argentatum i Taraxacum kok-saghyz) odlično uspijevaju na našem području što bi Hrvatsku moglo svrstati na kartu jednih od zemalja koje će u budućnosti tvoriti novi gumarski biznis.

Iako su još Amerikanci davnih dana krenuli stvarati sintetsku gumu alternative prirodnom kaučuku još uvijek nema. I dok je Guayule do nedavno bio glavni kandidat za proizvodnju kaučuka na području Europe, maslačak sad preuzima primat i to iz jednostavnog razloga – jednostavnija i jeftinija eksploatacija.

Kakvima će se pokazati Vredesteinovi pneumatici i što je opsežno istraživanje na polju ekstrahiranja kaučuka iz navedenog bilja donijelo Europi znati ćemo poslije 25. rujna kada se u Nizozemskom Wageningenu održava konferencija vezana uz EU-PEARLS projekt.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije