Pripazite: Od 15. studenog obavezna je zimska oprema

Dobro je da u svakom razdoblju godine vozilo ima odgovarajuće gume. Jer, već pri temperaturi zraka nižoj od 7 stupnjeva ljetne gume gube elastičnost, kao i svojstva prianjanja na podlogu koju imaju u uvjetima za koja su predviđena. Najbolje je, već od mjeseca studenoga, staviti na automobil sve četiri zimske gume, od istog proizvođača, marke i modela i dimenzije koju propisuje proizvođač automobila.

Zakoni i propisi glede obvezne zimske opreme su različiti od zemlje do zemlje. U nekim državama obvezna je uporaba određena datumski, a kod drugih je potrebna ili obvezna za trajanja (proglašenja) zimskih uvjeta za vožnju.

U Hrvatskoj je zimska oprema obvezna kad je kolnik pokriven snijegom ili kada je na kolniku poledica. Zimsku opremu vozila najveće dopuštene mase do 3,5 t čine 4 zimska (ili M+S) pneumatika ili 4 ljetne gume s minimalnom dubinom profila 4 mm i lanci za snijeg (u prtljažniku pripremljeni za pogonske kotače).

Zimska oprema vozila iznad 3,5 t zahtijeva zimske pneumatike na pogonskim kotačima ili uporabu lanaca za snijeg na pogonskim kotačima. Kazna za nepoštivanje zakona je 300 kuna i isključenje iz prometa.

Dakle, na automobilu od 15. studenog do 15. travnja morate imati četiri zimske gume ili četiri ljetne, ali onda u automobilu morate imati lance, i to u tom periodu na ovim dionicama. Ako policijski službenik zatekne vozilo koje se kreće cestom bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kada je zimska oprema obavezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom ili da vozilom nastavi kretanje na cesti na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu.

U suprotnom, vozaču prijeti najmanja novčana kazna u iznosu od 700 kuna.

Izvor: Autostart.24sata.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije