Hrvatski kamion za spašavanje

Nedostatak kisika i problemi s okretanjem vozila za spašavanje u tunelima glavni su razlog zbog kojeg je hrvatska podružnica tvrtke Ziegler napravila posebno “povuci me – potegni me” vozilo koje na oba kraja ima kabinu za vozača. Kamion u slučaju nesreće može ući u tunel, pokupiti ranjenike i izaći bez okretanja.

Revolucionarni kamion, prvi ovakve vrste u svijetu, isporučen je u studenom prošle godine te ga Bina Istra testira kod tunela Učka. Kako su nam rekli u Ziegleru, vozilo dosad nije imalo intervencija, piše 24sata.hr.

Objašnjavaju da je cijeli kamion Merkur razvijen i projektiran u Hrvatskoj te da je to prvi ovakav vatrogasni kamion na električni pogon. Prema testovima, baterije imaju kapacitet za 4 i pol sata vožnje, a u slučaju kvara jednog elektromotora, drugi može preuzeti sve zadaće na sebe.

U kamionu ima mjesta za vozača i još jednog člana posade te osam sjedećih i četiri stajaća mjesta. Inače, vozilo je podijeljeno na tri dijela, kabine i središnji prostor odvojeni su kliznim vratima kako bi se lako i brzo moglo preći iz kabine u kabinu. Kamion je zaštićen od topline, dima i ostalih čestica.

Tvrtka Ziegler vozilo je opremila termalnim kamerama te kamerama za vožnju unatrag, a ekran u boji prikazuje toplinsku sliku oko kamiona, ovisno o smjeru u kojem se vozi. Svim putnicima dostupne su i maske za disanje s autonomijom za pet sati. Podvozje Zieglerova kamiona također je zaštićeno od požara, a ima i mlaznice koje mogu gasiti požar oko vozila.

Iz Zieglera kažu da u svijetu postoji četiri ili pet sličnih vozila, no na drugačiji pogon. Vrijednost ovog vozila bila je oko 3,5 milijuna kuna, a uz dodatnu opremu može narasti i na 800.000 eura.

Kamion se testira na tunelu Učka koji ima jednu tunelsku cijev te je ovakvo vozilo idealno u slučaju požara i potrebe za brzom reakcijom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije