Auti sa najvećom autonomijom

Auti sa najvećom autonomijom

Koliko automobil može prijeći s jednim spremnikom goriva? Ovo si pitanje postavljamo vrlo rijetko, no ljudi koji često putuju na veće udaljenosti itekako znaju cijeniti autonomiju automobila.

Odvesti se, primjerice, od Zagreba do Dubrovnika bez zaustavljanja zbog točenja goriva ili stati dva puta velika je razlika.

Kako je pokazalo naše istraživanje, štedljivost automobila nije najvažniji razlog velike autonomije. Mnogo je važniji kapacitet spremnika. Dokaz toga je i automobil s apsolutno najvećom autonomijom koji ima nekoliko litara veći spremnik od konkurenata.

U istraživanju smo koristili tvorničke vrijednosti, koje su vrlo optimistične, no uz idealne uvjete ipak ostvarive i u praksi.

Apsolutne rekordere nalazimo u srednjoj klasi, koja zbog velikih spremnika i dobre aerodinamike dominira u ovoj kategoriji.

Listu predvodi Peugeot 508, koji veliki rezervoar od 72 litre kombinira s fantastično niske 4,2 litre na 100 kilometara. Ukupan domet ovog modela iznosi 1715 km, što je dovoljno da se bez zaustavljanja prevali dionica između Zagreba i Barcelone.

Peugeot ovaj odličan rezultat može zahvaliti 1,6-litrenom dizelskome motoru sa 112 konja i sustavom start/stop. Odmah za petama srednjoj klasi je kompaktna. I ovdje listu predvode modeli s najvećim spremnicima goriva, a na vrhu je C4, koji ima identičan motor i sustav start/stop kao Peugeot 508.

Visoka klasa nekad je dominirala u kategoriji autonomije, no danas je u prosjeku iza kompaktne. Razlog je drastično smanjenje spremnika.

Odlični su i modeli u gradskoj klasi. Najbolji je Clio, koji sa spremnikom može prevaliti 1375 kilometara unatoč tome što troši gotovo litru više od Kije Rio.

U klasi crossover i SUV dominiraju manji automobili, a najbolji je Peugeot 3008, koji jedinstvenom kombinacijom dizelskog i elektromotora troši samo 4 l/100 km.

Najlošiji prosjek imaju monovolumeni zbog loše aerodinamike, mase i malih spremnika goriva. Najmanju autonomiju ima Lada Niva. Velika potrošnja i mali spremnik omogućuju joj samo 442 km.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije