Što nam donosi budućnost: Automobili ostaju bez CD playera?

U autu najviše volite slušati kompilaciju svojih najdražih skladbi koje ste si spržili na CD? Ako je tako uživajte još neko vrijeme jer uskoro to najvjerojatnije više nećete moći činiti.

Sve strože ekološke regulative proizvođače automobila tjeraju da uz usavršavanje agregata naveliko rade i na olakšavanju svojih vozila. Koliko se može uštedjeti na masi ako se sa svake komponente skine samo gram pokazala je Mazda, no tu nije kraj rezovima koje su spremni povući proizvođači ne bi li izbjegli goleme kazne koje im prijete.

Ne bi li smanjili potrošnju goriva proizvođači automobila poboljšavaju sve komponente koje na nju utječu. Manja masa, manji otpor zraka, smanjen otpor pneumatika pri kotrljanju, korištenje lakših materijala – sve su to sitnice koje u konačnici dovode do vidljivih rezultata. No činjenica je kako je sve manje prostora za ovakve uštede pa se proizvođači okreću drugim metodama, piše Automotoportal.hr.

Sve ono što baš i nije suviše nužno nestaje s automobila. Jedan od načina na koji bi proizvođači u budućnosti mogli uštedjeti dodatnih 5 kg je uklanjanje CD-a iz audio sustava u automobilu. Rapidni razvoj tehnologije za takav potez ostavlja dovoljno prostora i isto toliko zamjenskih rješenja koja su ne samo lakša nego i manja i kompaktnija.

Odlaskom CD-a iz automobila na mjestu gdje je on sada smješten otvori bi se prostor za dodatnu elektroniku ili veće LCD ekrane koji su sve češća pojava u modernim automobilima.

Ideja o uklanjanju CD-a iz automobila zvuči dobro, no bojimo se da je ona ipak malo ispred svog vremena.

Dok bi se mlađa generacija bez problema odrekla CD-a jer i sada radije koristi prijenosne uređaje i USB memorije, oni stariji teško bi se priviknuli na izostanak CD-a, sjetite se samo kako vam je bilo kada je iz auta nestao kasetofon.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije