Kako mora izgledati “HR” oznaka na vozilima?

Kako mora izgledati “HR” oznaka na vozilima?

Pravilnikom o registraciji i označavanju vozila (NN br. 151/08, 89/10 i 104/10), u članku 26. propisano je da vozilo registrirano u Republici Hrvatskoj prilikom napuštanja teritorija Republike Hrvatske mora imati oznaku Republike Hrvatske, bijele boje, elipsastog oblika čija je vodoravna os dužine 175 mm, a okomita 115 mm.

Na njoj su otisnuta slova “HR” crne boje, visine 80 mm, dok je visina ispisane crte 10 mm. Člankom 13. navedenog Pravilnika propisano je da je registracijska pločica vozila izrađena od metala, presvučena reflektirajućom folijom, bijele boje na kojoj je crnim slovima otisnuta oznaka registarskog područja i registracijski broj vozila. Između registarskog područja i registracijskog broja otisnut je grb Republike Hrvatske.

Ako se nešto dodaje onda to više nije ni propisana naljepnica “HR” oznake, kao ni registracijska oznaka i tada nije u skladu s Pravilnikom o registraciji i označavanju vozila.

Naime, na naljepnici se često reklamiraju pojedina osiguravajuća društva i slične tvrtke, a na registracijskim pločicama naljepnica grba grada i slično.

Sukladno navedenom, samo vozilo koje na sebi ima navedenim Pravilnikom propisane registracijske pločice i nacionalnu oznaku može prelaziti državnu granicu. 

Izvor: mup.hr   

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije