Koje ljetne gume odabrati?

Koje ljetne gume odabrati?

Pravo je vrijeme za razmišljanje o ljetnim gumama. HAK i njegovi partneri u tradicionalnom testiranju ovaj su se put pobrinuli olakšati nam izbor pri kupovini ljetnih guma u dimenzijama 165/70 R14 i 205/55 R16 kao i guma za kompaktne SUV dimenzija 215/55 R16.

Ovaj put pod povećalom su se našle dvije u Hrvatskoj zanimljive dimenzije. Prvom, 165/70 R14, opremaju se mali gradski modeli poput VW Pola, Citroena C3, Škode Fabije, Suzuki Swifta ili Toyote Yaris, dok se drugom, nešto većom, 205/55 R16, kotrljaju automobili poput VW Golfa, Opel Astre, Renault Meganea, Citroena C4, Forda Focusa ili Toyote Auris.

Osim toga, klasa kompaktnih SUV vozila svakog je dana sve popularnija pa se očekivano na testu ljetnih guma našla i dimenzija 215/55 R16, koja će svoju vrijednost pokazati na modelima automobila kao što su VW Tiguan, KIA Sportage, Hyundai Tucson, Honda CR-V ili Nissan Qashqai.

U testiranju ljetnih guma najvažnijim se s čak 40% smatra ponašanje gume na mokroj podlozi. Suha podloga donosi 20% bodova, koliko i trajnost, dok po 10% otpada na bučnost i utjecaj na potrošnju goriva.

Koje gume se preporučuju pogledajte na stranici Hrvatskog autokluba HAK.hr.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije