Kupnja vozila “na kartice”

Odlučili ste kupiti rabljeni automobil, no kao ni sve veći broj ljudi u Hrvatskoj nemate gotovine, a kredit vam ne daju ni u jednoj banci jer ste već odavno na crnoj listi? Ne očajavajte.

Stvar nije bezizlazna, čak i ako niste dovoljno ludi da se obratite kamatarima. Zapravo, rješenje se već sad možda nalazi u vašem džepu, a riječ je o kreditnim karticama – možda nisu najpovoljniji, ali su svakako najjednostavniji način za kupnju auta bez gotovine.

Prije svega, treba naglasiti da čitav postupak ne zahtijeva nikakve jamce te da kupac odmah postaje vlasnik auta pa ga stoga može odmah i prodati. Nadalje, ovakva vrsta kreditiranja ne utječe na mogućnost dobijanja nekog drugog kredita, primjerice stambenoga, a za sobom ne povlači niti ikakve dodatne troškove poput javnog bilježnika.

Osim toga, realizirati ga je teoretski moguće stalno, pa čak i nedjeljom i noću, budući da je osim valjane kartice i osobne iskaznice potrebna tek telefonska autorizacija koja se može obaviti od 0 do 24.

Kako stvar funkcionira? Za realizaciju potrošačkog kredita, primjerice, putem MasterCarda, potrebna je osobna iskaznica vlasnika, a rješavanje kredita se može obaviti doslovno za pet minuta. Broj rata kredita ovisi samo o vama, a maksimalno iznosi 36 rata.

Minimalni iznos pojedinačnog kredita može biti 1000, a maksimalni 60.000 kuna. Kupujete li skuplji auto, trebat će se dodatno snaći, ali to ne znači da morate odustati od posla – razliku iznad 60.000 kn trebat ćete platiti gotovinom.

Ili se, još jednostavnije, poslužite drugom karticom, konkretno American Expressom. S tom vrstom kreditiranja također nisu potrebni jamci niti učešće, nema troškova javnog bilježnika, nije potrebno kasko osiguranje vozila, a nije važna niti starost vozila.

Broj rata kredita ponovno ovisi samo o vama, a – za razliku od Mastera – može iznositi najviše 60 rata, što u praksi znači da auto možete otplaćivati čak pet, a ne tri godine.

Osim toga, maksimalni iznos pojedinačnog kredita na Amexu može iznositi čak 100.000 kuna. U svakom slučaju, prije kupnje željenog auta treba se obratiti službi autorizacije i najaviti trošak kupovine…

Sve o kupnji automobila na kreditne kartice pročitajte u tiskanom izdanju Auto kluba (broj 663.)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije