1058 konjskih snaga u ulozi sigurnosti

Započela je nova sezona Formule 1. I dok većina prati odnose novih bolida na stazi, mi ćemo se ovaj puta pozabaviti vozilima koja brinu o sigurnosti vozača na utrci. Vozilo u ulozi sigurnosnog automobila već nam je dobro poznato, a tu je sada i novo medicinsko vozilo koje je utjelovio Mercedes-Benz C63 AMG karavan.

Mercedes SLS AMG posao “safety cara” obavlja od 2010. godine od kada je on službeno sigurnosno vozilo FIA-ina natjecanja. Uz njega tu je i C63 AMG karavan koji glumi medicinsko vozilo proteklih četiri godine. Oba automobila prepoznat čete po rotirkama i prepoznatljivim F1 grafikama kojima dominira logo natjecanja.

Medicinsko vozilo Formule 1-Mercedes-Benz C63 AMG karavan

O ulozi i važnosti ovih automobila ne moramo pisati jer svi znaju zbog čeka su ona sastavni dio F1 folklora. U slučaju da je sigurnost utrke ugrožena SLS AMG izlazi na stazu i predvodi kolonu natjecatelja sve dok se uvjeti na stazi ne vrate na razinu koja dopušta normalni nastavak utrke. Iako to tako ne izgleda, odgovornost vozača ovih vozila velika je i za njihov upravljač ne može sjesti bilo tko.

U ovom trenutku ta zadaća je povjerena Berndu Mayländeru bivšem vozaču DTM-a i njegovu suvozaču Peteu Tibbettsu koji je zadužen za komunikaciju s boksovima. Dok SLS AMG na stazu izlazi kad situacija zagusti, C63 AMG karavan osim u krajnje problematičnim situacijama na stazi se može vidjeti i pri početku utrke kada prati kolonu bolida koji su tek startali u utrku.

Medicinski automobil koji vozi FIA-in predstavnik Alan van de Merwe zasnovan je na klasičnom C63 AMG karavanu pokretanom 6.3-litrenim V8 motorom koji je za potrebe Formule 1 ojačan na 487 KS. I dok je medicinsko vozilo dobilo koji konj više SLS AMG ostao je istovjetan tvorničkom modelu na koji je sada samo pripasan glasniji ispuh. To znači da on i dalje iz 6.2-litrenog V8 motora izvlači 571 KS koji mu osiguravaju sprint do stotke za 3.8 s, piše Automotoportal.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije