Nekoliko savjeta za prodaju rabljenog automobila

Nikako vam ne uspijeva za rukom prodati rabljeni automobil? Ili pak, ponude koje dobivate rijetko stižu, a i ne zadovoljavaju vas svojom visinom? Dobrom pripremom automobil možete prodati znatno lakše i brže i to po osjetno višoj cijeni. Kako? Samo slijedite naše savjete.

Dobar oglas ubrzava prodaju. On mora biti jasan i što više informativan. Dakle, uključite sve važne informacije kao što su: točna oznaka modela, motora i paket opreme, boja, godište (prva registracija), najvažnija dodatna oprema, stanje limarije i motora, servisna knjižica, računi servisa, broj kilometara, informacije o vlasniku – je li prvi vlasnik, do kada je auto registriran, obavezno oglasu priložite fotografiju, ili više njih i konačno, odredite realnu cijenu.

Kako odrediti realnu cijenu? Prelistajte stručne novine, auto-oglasnike, otiđite na sajam automobila. Provjerite kolika je prosječna cijena vašeg automobila istog godišta. Ako vaš automobil ima bolju, specifičnu opremu od sličnih modela koji se nude, to će vam pomoći da ga brže prodate, ali zbog toga nećete moći dobiti  znatno više novca.

Također, nedostatak  neke bitnije opreme, koju ostali automobili u klasi imaju, kao npr. klima uređaj, može sniziti cijenu i za 1.000 eura. Dakle, saznajte kolika je prosječna cijena modela koji prodajete, te cijenu korigirajte naviše ili naniže s obzirom na ukupno stanje automobila (limarija, pogonski sklopovi), opremljenost i redovito održavanje. Tada, cijenu za koju ste spremni prodati auto, malo povisite, kako biste si ostavili prostora za spuštanje cijene. Svaki kupac voli imati osjećaj da je zaključio dobar posao.

Napravite manja ulaganja koja vam se mogu višestruko povratiti. Dobro je  uložiti malo truda, vremena i novca u svog ljubimca, kako biste ga brže i bolje prodali. Mnogo bolji dojam na potencijalnog kupca ostavlja opran, čist auto, zato nemojte štediti i dobro ga operite. Neka auto bude čist iznutra i izvana.

Posvetite pažnju detaljima – očistite kokpit, zamjenite tepihe, ako su već ofucani, ispraznite pepljaru, očistite felge, gume namažite premazom za gume.  Popravite ili zamjenite manja oštećenja. Ako  npr. imate razbijen far ili recimo retrovizor, potražite iste na nekom otpadu, može se dogoditi da taj problem riješite vrlo jeftino umjesto da vam kupac predbacuje neispravnost navedenih dijelova i obara vam cijenu. Ako motor nije u najboljem stanju, dobro je prije prodaje zamijeniti ulje i koliko toliko obrisati motor. Ipak, nemojte se odlučiti na pranje motora, jer će kupci odmah pomisliti da nešto nije u redu s njim.

Kada se kupac pojavi, probajte mu što kraće i iskrenije odgovoriti na pitanja. Hvalite svoj auto umjereno. Ako procijenite da je kupac ozbiljan i naravno, da ima vozačku dozvolu, ponudite mu probnu vožnju. Bilo bi dobro da prije vožnje zapišete njegove podatke iz vozačke i osobne iskaznice.

Obavezno pođite s kupcem na probnu vožnju, a prometna dozvola neka uvijek bude kod vas, jer se nikad ne zna. Prihvatite odlazak u servis, ili na tehnički pregled, jer time dokazujete da ništa ne krijete. Pošto ste i sami svjesni da prodajete polovan auto, koji svakako nije u idealnom stanju, bolje je da odmah malo spustite cijenu, i time pokažete dobru volju. Također, odredite i iznos ispod koje nećete ići  i gledajte da automobil prodate prije nego što mu istekne registracija, jer vam to može osjetno oboriti cijenu.

Prodaji  pristupite tek kada se uvjerite da kupac ima traženi iznos, a novac obavezno provjeriti u banci ili obližnjoj mjenjačnici u koje imate povjerenje. Pripremite kupoprodajni ugovor koji mora sadržavati odredbe o:

– predmetu ugovora (detaljni podaci o tipu vozila, god. proizvodnje, boji, itd.),
– cijeni automobila
– uvjetima plaćanja
– dodatne napomene koje kupac zahtjeva od prodavača o stanju vozila

Kupoprodajni ugovor ovjerite kod javnog bilježnika. Nakon toga, odjavite vozilo u MUP-u. Odjava vozila obavlja se u policijskoj upravi/postaji u kojoj je vozilo registrirano, pri čemu je potrebno donijeti: knjižicu vozila, prometnu dozvolu, registarske pločice, upravnu pristojbu u biljezima, u iznosu od 20,00 kuna i osobnu iskaznicu vlasnika vozila ili opunomoćenika.
Vozilo može odjaviti vlasnik vozila ili njegov opunomoćenik. U slučaju odjave vozila zbog promjene vlasnika, prilaže se i dokaz o izvršenoj promjeni.

Vozilo registrira policijska uprava/postaja prema mjestu prebivališta (fizička osoba), odnosno sjedištu (pravna osoba) novog vlasnika.


Prilaže se:

– dokaz o vlasništvu (račun, kupoprodajni ili darovni ugovor, rješenje o nasljeđivanju…)
– knjižica vozila i prometna dozvola s upisom odjave,
– obrazac za promjenu vlasnika,
– polica obveznog osiguranja (na uvid),
– registracijski list (ako je isteklo važenje prometne dozvole)

Izvor: Testvoznja.net

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije