Koliko stare smiju biti nove auto gume?

Svjetsko udruženje proizvođača guma i naplataka (European Tyre and Rim Technical Organization, ETRTO) u svojoj službenoj publikaciji navodi preporuke o čuvanju automobilskih guma, zračnica i štitnika.

Preporukama se ne određuje konačni rok u kojemu guma mora biti prodana, ali se govori o pravilnome čuvanju guma da bi one zadržale svoje značajke.

Pravilno skladištenje između ostaloga osigurava zaštitu od visoke temperature, odnosno od prevelikih oscilacija temperature, vlažnosti, ozona, UV-zraka, ulja i agresivnih kemikalija, piše Testvoznja.net.

Vremenska određenost krajnjega roka tijekom kojega se gume smatraju novima (uz obvezu pravilnoga skladištenja) i kao takve se mogu prodavati može se na primjer pronaći u uzancama BS AU 50 iz Velike Britanije.

One navode da guma može biti stara 6 godina, a njihovo nacionalno udruženje distributera guma NTDA govori o pet godina od dana proizvodnje.

Savez njemačke gumarske industrije, Savez industrije automobilskih guma i Udruženje vulkanizera Njemačke navode da su gume nove ako su stare do pet godina.

Starost gume možete saznati pogledate li na boku gume DOT oznaku. Ako piše npr. 4202, to znači da je guma proizvedena u 42. tjednu 2002. god.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije