Zamke kasko osiguranja

Nakon kupnje novog automobila, pametno ga je osigurati kasko osiguranjem. Ako je auto kupljen na leasing, kasko osiguranje je  najčešće i obavezno. Mnogi ne čitaju pozorno policu, pa smatraju da će im kasko bezuvjetno pokriti svu štetu, ma što se dogodilo.

Nažalost, ta lijenost može skupo koštati osiguranika. Nakon što se šteta dogodi, uvjete police kasko osiguranja više nije moguće mijenjati, stoga, jako je važno upoznati se s njima. Osnovno je pravilo da kasko nije svemoguć, tj. postoje situacije u kojima osiguranje nije dužno isplatiti nastalu štetu na vašem vozilu.

U slučaju nesreće u kojoj ste vi skrivili nezgodu, dovoljan je i jedan promil alkohola, te vam se šteta po kasko ugovoru ne isplaćuje. Uvijek kada nakon čaše ili dvije alkohola sjedate za upravljač, imajte na umu koliko zapravo riskirate. Što se narkotika tiće, stvar je ista kao i s alkoholom. Također, prije nego uzimate određene lijekove, trebali bi se konzultirati s doktorom, smijete li nakon njih sjesti za upravljač.

Mnogi vole ostavljati dokumente kao što su prometna ili knjižica vozila u automobilu, kako ih ne bi zaboravili ponijeti i kako ne bi platili kaznu. No, kada je auto ukraden, vlasnik ili korisnik dužan je predočiti sve dokumente osiguravatelju. Ako bilo koji od njih nedostaje, tada osiguranje nije dužno isplatiti štetu.

Kao i u slučaju gubitka dokumenata, ako je auto ukraden, a vlasnik ne može predočiti sve ključeve, isplate kaska nema. Stoga, pažljivo s ključevima, ako ih izgubite, prijavite gubitak, te pazite kome ostavljate auto (u praoni i slično…)

Makar ne imali u krvi ni kap alkohola, ni narkotika, postoji klauzula prema kojoj osiguravatelj nije dužan isplatiti štetu, u slučaju da se uzrok nesreće protumači kao divljanje na cesti. Npr. ako je ograničenje na cesti 50 km/h, a nakon vještačenja se utvrdi da je vozač pri nesreći vozio 150 km/h, tada nije nužno da se isplati šteta. Također, kasko ne vrijedi ni na jednoj trkaćoj stazi, niti za vrijeme sudjelovanja na nekom automobilskom natjecanju. (Izvor: Testvoznja.net)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije