Benzinske postaje preplavljene bakterijama

Na kojim mjestima i predmetima se nalazi najviše bakterija? Ne biste vjerovali, ali to su benzinske crpke. Tako barem tvrdi mikrobiološki odjel Sveučilišta u Arizoni prema čijem su istraživanju najveći nositelji raznoraznih bakterija upravo pištolji za nadolijevanje goriva kojima se svakodnevno služimo.

Tu studiju spomenuto sveučilište provelo je zajedno s tvrtkom Kimberly-Clark, poznatim proizvođačem sredstava za održavanje higijene. Prema tom istraživanju pištolji na benzinskim postajama daleko su najprljaviji jer je čak 71% njih prepuno bakterijama odgovornim za većinu bolesti. Uz pištolje za nadolijevanje goriva slična prijetnja zdravlju čovjeka su i poštanski sandučići koji je kontaminirano čak 68%.

Treće mjesto na listi staništa bacila drže rukohvati pokretnih stepenica sa 43% dok četvrto mjesto pripada tipkovnicama bankomata koje su u 41% slučajeva savršen dom bakterijama.

Zato sljedeći puta kada krenete nadolijevati gorivo ipak posegnite za plastičnom rukavicom koja lijepo visi pored svake crpne stanice jer rukovati se sa milijunima bakterija koje kasnije prenesete na svoj upravljač i sve ostalo što taknete i nije baš odviše pametno, piše Automotoportal.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije