MEĐIMURCI USPJEŠNO surađuju s tvrtkom Rimac Automobili

Krajem svibnja 2017. godine uspješno je završila provedba projekta ‘Električni pogonski sustav s promjenom dva stupnja prijenosa bez kvačila – CDsEDS’ korisnika Rimac Automobili d.o.o. u čijoj je pripremi i praćenju provedbe sudjelovao Tehnološko-inovacijski centar Međimurje (TICM).

Poduzeće Rimac Automobili bavi se razvojem i proizvodnjom komponenti za električne automobile, a široj javnosti najpoznatije je preko svojih, kao što ste već mogli i opširno pročitati, električnih super-automobila, koji osim što su jedinstvena ultra-sportska vozila, služe i za demonstraciju i testiranje tehnologija razvijenih od strane poduzeća.

Projekt CDsEDS (akronim engleskog naziva Clutchless Dual-speed Electric Drivetrain System) ukupne vrijednosti 550.000 kuna trajao je 12 mjeseci, a sufinanciran je u okviru 6. kruga Programa provjere inovativnog koncepta (PoC) kojeg provodi Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO).

Cilj projekta bio je dokazati tehničku izvedivost koncepta nove vrste električnog pogonskog sustava za električna vozila s primjenom dva stupnja prijenosa bez kvačila. Kroz projekt je dokazano da je CDsEDS transmisija 33% lakša u odnosu na izvedbu s dvostrukom spojkom te zbog toga poboljšava performanse vozila.

Zbog pojednostavljenja konstrukcije došlo je do smanjenja broja komponenti te je omogućena jednostavnija montaža sustava. Inženjeri Rimac Automobila uspjeli su iz CDsEDS-a izbaciti kompleksne komponente te smanjiti kompleksnost izrade postojećih. Finalni proizvod je unutar volumena starog mjenjača pa je omogućena ugradnja u vozilo sa starom transmisijom bez dodatnih prerada.

Navedene karakteristike direktno utječu na cijenu samog proizvoda te samim time i na mogućnost plasmana na tržište. Obzirom da je ovdje riječ o prototipnoj transmisiji postoji još dosta prostora za poboljšanja i optimizaciju. Daljnjim razvojem planira se povećati čvrstoća, smanjiti masa, smanjiti buka i ublažiti vibracije što će omogućiti plasman proizvoda na tržište kao komponente i/ili u sklopu pogonskog sustava vozila.

Osim dodatnog osnaživanja razvojno-istraživačkog tima, korisnik je kroz provedbu projekta postigao glavni cilj projekta, odnosno izradio je prototip te testirao i dokazao koncept električnog pogonskog sustava s promjenom dva stupnja prijenosa bez kvačila. Stečena specifična znanja poslužit će u daljnjem širenju poslovanja u razvoju i proizvodnji dijelova za električne automobile.

Spomenuti projekt jedan je od ukupno četiri projekata čiju je provedbu tijekom 2016. i 2017. godine pratio Tehnološko-inovacijski centar Međimurje d.o.o. (TICM), kao prepoznati centar za provedbu PoC programa. Uloga TICM-a ogledala se u pružanju savjetodavne podrške korisnicima u pripremi projektne prijave, pripremi za evaluacijski odbor, praćenju napretka projekta, analizi periodičnih stručnih i financijskih izvješća o ostvarenim rezultatima te u provedbi drugih aktivnosti nužnih za uspješnu operativnu realizaciju projekta.

Tijekom prethodnih šest krugova PoC programa TICM je sudjelovao u provedbi njih čak 22 ukupne vrijednosti 8 milijuna kuna. Korisniku Rimac Automobili d.o.o. ovo je drugi po redu projekt sufinanciran iz PoC programa za poduzetnika, pri čemu je TICM nadgledao realizaciju oba.

Programom provjere inovativnog koncepta (PoC) podupiru se predkomercijalne aktivnosti istraživača i poduzetnika na putu razvoja novih proizvoda, usluga i tehnoloških procesa s ciljem pružanja potpore u ranoj fazi razvoja inovacije kako bi se smanjio rizik investicije u kasnijim fazama. U fokusu PoC-a je provjera inovativnog koncepta za koji ne postoje dokazi da uopće funkcionira te je projektom potrebno ukloniti značajne tehnološke rizike.

Pritom se potiču aktivnosti poput demonstracije tehničke izvedivosti, provjere i zaštite intelektualnog vlasništva i izrade funkcionalnog prototipa. Najbolje ocjenjenim projektima odobrava se potpora u visini 60% prihvatljivih troškova projekta za srednja, 70% za mikro i mala poduzeća (PoC Private) te 90% ukoliko su prijavitelji znanstvenici i istraživači (PoC Public).

Više informacija o Programu provjere inovativnog koncepta za privatni i javni sektor možete pronaći na mrežnim stranicama HAMAG-BICRO-a.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije