CARINA U AKCIJI Odzvonilo krivotvorenim dijelovima

Plagiranje kao da je postalo neizbježna pojava. Osim što se plagijatorske pore šire u društvu, zahvatile su i auto industriju na radost jednih, a tugu drugih. U vremenima kad je većini vozača budžet za održavanje limenog ljubimca sve tanji, zamjenski dijelovi s logom originala postaju sve atraktivniji. Međutim, praksa naručivanja i ugrađivanja ovakvih dijelova postaje prošlost.

Odzvonilo je svim proizvođačima koji na zamjenske dijelove stavljaju logo originala, a isti su zapravo daleko od toga. Jedan od proizvođača kojemu je ovakva praksa dozlogrdila je BMW. Naime, jedan proizvođač iz SAD-a upustio se u proizvodnju aluminijskih naplataka s logom BMW-a za koje se ispostavilo da mogu vrlo lako puknuti pri većim opterećenjima i tako ugroziti kako putnike tako i ostale sudionike u prometu.

Međutim, problem nisu samo plagijati iz SAD-a već i oni kineski. Baš je Kina glavni, nazovimo ga tako, izvor krivotvorina čija je kvaliteta i više nego upitna. Takvi dijelovi posebno su popularni zbog lakog načina kupnje preko razno raznih stranica za internetsku kupovinu. Ako kojim slučajem kupac zaista i dobije dio koji je naručio, postavlja se pitanje isplati li se ugraditi ga?

Iako će se nekim vozačima dići kosa na glavi na sam spomen mogućeg ugrađivanja krivotvorenih dijelova, drugi će odmahnuti rukom i usvojiti filozofiju ‘glavno da ide od A do B točke’. Ne treba naglašavati kako su baš krivotvoreni dijelovi prava prilika za sve trgovce rabljenim automobilima, od kojih su neki dobrano uništeni u prometnoj nesreći, koji znatno skuplje zamjenske dijelove u vlastitim garažama zamjenjuju plagijatom uz naravno originalni logo.

Većina kupaca gotovo da i neće zamijetiti razliku bez kakvog iskusnog oka mehaničara.Kako bi stala na kraj krivotvorinama, Carina RH nedavno je organizirala izložbu krivotvorenih proizvoda na kojoj se, između ostaloga, moglo čuti i kako postupiti u slučaju ako kupac kupi nešto za što se ispostavi da je krivotvoreno. Sve takve dijelove nužno je prijaviti najbližoj ispostavi Carine, odnosno nadležnim pravosudnim organima.

Kad su u pitanju ‘neslužbeni’ zamjenski auto dijelovi, odnosno različiti paketi za modifikaciju kako motora tako eksterijera i interijera automobila, vrlo je velika mogućnost da kupac kupi baš onaj plagirani. Iako se takvi dijelovi često dobro dizajnerski uklapaju zna se dogoditi da prouzrokuju kvarove čije otklanjanje, najčešće u ovlaštenom servisu, može stajati poveću svotu novca.

Posljednja akcija Carine rezultirala je uništavanjem poveće količine zamjenskih, plagiranih dijelova što je ujedno i opomena svim onim proizvođačima kojima se ideja o nelicenciranoj proizvodnji zamjenskih dijelova čini kao dobar posao. Osim toga, kao opomenu za sve takve treba spomenuti i niz presuda u kojima je tek za nekoliko stotina kuna koliko su plagirani dijelovi stajali naplaćena kazna od deset i više tisuća kuna, piše portal Automobili.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije