‘NE RADI SE o novom nametu, prijenos vlasništva će pojeftiniti’

Porezna uprava objavila je danas da transformacija posebnog poreza na stjecanje rabljenih motornih vozila u upravnu pristojbu, predviđena prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o posebnom porezu na motorna vozila, ne znači novi namet, već bi u pravilu trebala značiti pojeftinjenje za porezne obveznike.

S ciljem pojednostavljenja i pojeftinjenja porezne administracije za građane te smanjenja ukupnog poreznog opterećenja, porezna reforma nastavlja se prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o posebnom porezu na motorna vozila, koji je objavljen na portalu e-Savjetovanje, navodi se u priopćenju Porezne uprave.

Pritom se kao bitna izmjena izdvaja transformacija posebnog poreza na stjecanje rabljenih motornih vozila u upravnu pristojbu u nadležnosti Ministarstva unutarnjih poslova, ‘što znači da se ne radi o novom nametu’. Intencija je ovog zakonskog prijedloga, naglašavaju iz Porezne uprave, da se pojednostavi i skrati administrativni postupak te smanje troškovi prilikom stjecanja rabljenih motornih vozila na način da se sve radnje obave na jednom mjestu.

‘Trenutno se analizira visina iznosa upravne pristojbe, prema kriterijima starosti vozila i snage motora vozila izraženoj u kilovatima, koja bi se trebala naplaćivati prilikom registracije rabljenog motornog vozila na ime stjecatelja motornog vozila u policijskim postajama. Uvođenjem upravne pristojbe umjesto dosadašnjeg plaćanja posebnog poreza na stjecanje rabljenih motornih vozila u pravilu bi za porezne obveznike trebalo značiti i pojeftinjenje’, zaključuju iz Porezne uprave.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije