Donesen je novi Pravilnik o tehničkim uvjetima vozila

U Narodnim novinama br. 85/2016. objavljen je novi Pravilnik o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama koji se započeo primjenjivati od 23. listopada 2016. godine.

Ovo su neke od najvažnijih promjena:

Sva vozila koja se registriraju na području Republike Hrvatske moraju zadovoljavati EU homologacijske tehničke uvjete koji su bili važeći u vrijeme njihovog odobravanja. Vozila ili njihovi dijelovi za koja nije bilo propisanih homologacijskih uvjeta, moraju zadovoljiti minimalne uvjete propisane ovim Pravilnikom. To znači da vozila koja su odobrena na području EU mogu bez ograničenja biti registrirana na području RH, ukoliko ispunjavaju sve uvjete kao prilikom svog odobravanja.

Vozilo može biti registrirano ako je u skladu s homologacijom ili potvrdom o ispitivanju. Vozilo koje nije odobreno prema EU propisima mora proći nostrifikaciju. Uređaji i oprema koji se naknadno ugrađuju na vozila moraju biti homologirani ili ispitani prema propisima koji su bili važeći u vrijeme ili nakon ugradnje. Ako je vozilo bilo odobreno bez nekog uređaja (npr. desnog retrovizora), uvjeti ovog Pravilnika se na njega ne odnose.

Preinake koje su napravljene na vozilu, bilo prije registracije u Republici Hrvatskoj ili za vrijeme registracije u Republici Hrvatskoj, moraju biti na neki način odobrene, npr. tako da su upisane u strani prometni dokument, ili postupkom ispitivanja u RH.

I naposljetku još jedna novost. Ukinuta je odredba o opremanju osobnog automobila rastavljivom kukom. Od sada i osobni automobili mogu biti opremljeni nerastavljivom kukom.

Izvor: CVH.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije