Policija u akciji: Vozači busa i teretnih vozila počinili 73 prekršaja

U razdoblju od 10. do 16. listopada policijski službenici PU međimurske proveli su aktivnosti iz akcije ‘Nadzor autobusa i teretnih automobila’. Tijekom akcije izvršena je kontrola 105 teretnih automobila, te je kod 20 vozila i njihovih vozača utvrđeno 68 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu.

Najveći broj utvrđenih prekršaja odnosio se na prekoračenja brzine kretanja, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepoštivanja radnog vremena upravljanja vozilom, nepravilnog korištenja i obveze čuvanja tahografskih listića, tehničke ispravnosti vozila te pretovara i neosigurana tereta na priključnim vozilima. Bitno je napomenuti kako je tijekom akcije utvrđen i jedan prekršaj manipulacije karticom vozača.

– Koristimo priliku da upozorimo sve vozače teretnih automobila koji posjeduju memorijsku karticu za digitalni tahograf izdanu sukladno Zakonu o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu da se prilikom upravljanja teretnim automobilima ne koriste karticama drugih vozača jer time grubo krše pozitivne zakonske propise – kažu u međimurskoj policiji.

Ujedno, policijski službenici izvršili su nadzor 19 autobusa, te su kod dva vozila i njihovih vozača utvrdili 5 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu. Utvrđeni su prekršaji nekorištenja sigurnosnog pojasa i nepoštivanja radnog vremena upravljanja vozilom.

Ukupno je tijekom akcije utvrđeno 114 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama (osim teretnih automobila i autobusa kontrolirani su i osobni automobili, mopedi, motocikli, kao i dr. vozila), i to:

– 52 prekršaja nepropisne brzine,
– 19 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
– osam prekršaja tehničke neispravnosti,
– osam prekršaja vezanih uz teret na vozilu,
– pet prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola,
– tri prekršaja vezanih za uporabu svjetala u prometu,
– tri prekršaja neregistriranog vozila,
– prekršaj nepropisnog zaustavljanja i parkiranja,
– prekršaj neustupanja prednosti prolaska,
– prekršaj upravljanja vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta,
– 39 ostalih prekršaja.

Tijekom akcije policijski službenici iz prometa isključili su 10 vozača i četiri vozila.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije