Pripremite automobil na vrijeme za niske zimske temperature

Vrijeme je da automobil pripremite za najhladniji dio godine jer su se jutarnje temperature počele spuštati prema ništici. Nemojte dopustiti da zbog nemara toga postanete svjesni tek kad zakasnite na posao zbog toga što niste uspjeli pokrenuti automobil.

Najčešće će to biti zbog neispravnog akumulatora koji je i prema statistikama HAK-ove službe pomoći na cesti jedan od najčešćih razloga otkazivanja starta motora. U većini slučajeva to se događa zbog nedovoljne razine elektrolita, no pravi razlog može biti i, primjerice, u alternatoru ili neispravnim kabelima. Provjera se preporučuje dva puta godišnje, a obavezna je provjera bar jednom – uoči zime.

Ipak, s obzirom da rijetki imaju potreban alat – ali i znanje – za provjeru svega što je potrebno preporučamo posjet serviseru. To je najbolji način da izbjegnete živciranje, gubljenje vremena, ali i trošak kasnijeg popravka, koji je obično nekoliko puta veći od cijene preventivnog pregleda.

Ali, mnogo toga možete i sami učiniti. Primjerice, preporuča se detaljno očistiti automobil. Dobro oprana stakla s unutrašnje strane povećavaju sigurnost vožnje. Nečista stakla uzrok su i jačeg rošenja i magljenja stakla. Važno je napuniti posudu za tekućinu za pranje stakala sredstvom koje se ne smrzava do određene temperature. Tekućina koja ‘drži’ do -15 stupnjeva Celzija trebala bi biti dovoljna.

Zimi je dobro imati i sredstva za odleđivanje stakala i brave. Da se uslijed niskih temperatura vrata vašeg automobila ne bi ‘zalijepila’, premažite na vrijeme gumene površine adekvatnim sredstvom. U zimskim uvjetima na mnogim vozilima stradaju i limeni dijelovi, pa bi eventualne pukotine i oštećenja laka trebalo sanirati prije zime jer zimski uvjeti mogu povećati starija oštećenja.

Na ove stvari treba pripaziti:

– Obvezno testiranje akumulatora automobila
– Provjera akumulatora podrazumijeva vanjski pregled da se vidi je li akumulator čist i suh, a treba provjeriti i razinu elektrolita u ćelijama.
– Provjerite ispravnost svih svjetala
– Za zimskog računanja vremena (od 30. listopada), svjetla su obvezna i danju (kazna 300 kuna) , pa provjerite ispravnost žarulja te svijetle li pravilno – ne previsoko ni prenisko.
– Tekućina za stakla protiv smrzavanja
– Ne zaboravite prije zimskih jutara s temperaturama ispod ništice na posebnu tekućinuza pranje vjetrobranskih stakala koja se ne ledi. Obvezna je i strugalica za led.
– Provjera točke ledišta antifriza
– Provjeriti stanje antifriza možete u svakom servisu, ali i sami pomoću posebnog uređaja. Prosječan vijek trajanja antifriza je dvije do tri godine.
– Imati na umu da će se uskoro ljetne gume morati mijenjati zimskim

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije