PU međimurska predstavila BINAR, novi uređaj za mjerenje brzine

Na redovnoj konferenciji za medije Policijske uprave međimurske, policijski službenik Postaje prometne policije Čakovec, Mario Poljaković predstavio je nove uređaje za mjerenje brzine kretanja vozila, koji su od nedavno na raspolaganju međimurskim policajcima u obavljanju svakodnevnih zadaća. Tom prigodom Poljaković je kazao kako je riječ o uređajima BINAR.

BINAR ručni radarski uređaj ruskog proizvođača SIMICON Ltd s integriranim video zapisom osmišljen je kao pomoć policijskim službenicima, kako za mjerenje brzine kretanja vozila u cestovnom prometu tako i za evidentiranje ostalih prometnih prekršaja i događaja na prometnici. Radarski uređaj može mjeriti brzine dolazećih i odlazećih mjerenih vozila u stacionarnom i pokretnom načinu rada.

Uređaj se može instalirati pomoću pripadajućeg nosača na prednjoj komandnoj ploči u ophodnom vozilu i napajati iz auto-utičnice. Uređaj ‘Binar’ ima ugrađene dvije punjive Li-ion baterije koje osiguravaju autonomnost rada do četiri sata. Jedna baterija nalazi se u mjernoj jedinici, dok se druga nalazi u rukohvatu.


BINAR se sastoji od radarskog mjerila brzine i dvije video kamere, jedne širokokutne za snimanje općeg mjesta nadzora i druge zum kamere za prikaz registarske pločice. Zaslon osjetljiv na dodir kao i kontrolne tipke nalaze se na upravljačkoj ploči. Tijekom rada uređaj na zaslonu prikazuje izmjerenu brzinu kretanja, video zapis s prikazom mjereno g vozila, način rada i druge relevantne podatke. Posjeduje sposobnost video nadzora i trenutnog pohranjivanja podataka u neizbrisivu memoriju (SD memorijska kartica).

Ovaj napredni uređaj koristi dakle dvije ugrađene video kamere koje istovremeno snimaju događaje u prometu na dva načina. Prva kamera posjeduje širokokutni objektiv i snima opći izgled te služi za analizu snimljenog događaja,druga kamera posjeduje zoom objektiv i snima dio mjerenog vozila s čitljivom registarskom oznakom.

Detektiranje brzine kretanja mjerenog vozila u kombinaciji sa simultanim snimanjem s dvije video kamere pojednostavljuje analizu određenog događaja u prometu i povećava valjanost dokaza u postupku dokazivanja prekršaja. Uz sliku s kamere na donjem djelu zaslona se prikazuje smjer kretanja mjerenog vozila s izmjerenom brzinom kretanja.

Tijekom mjerenja nepropisne brzine istodobno se snimaju slike s pregledne i zoom kamere čime je kasnije olakšana analiza u dokazivanju počinjenja prekršaja. Minimalna udaljenost mjerenja brzine je 300, a maksimalna 1000 metara. Interval mjerenja brzine je od 20 do 300 km/h. Točnost mjerenja brzine u stacionarnom načinu rada je ± 1 km/h, a u pokretnom načinu rada je ± 2 km/h. Isto tako Binar ima sposobnost detekcije najbržeg vozila u skupini vozila u zoni nadzora najmanje. Maksimalna udaljenost za vizualno prepoznavanje registarskih pločica je do 150 metara.

Uređaji za mjerenje brzine vozila na prometnicama BINAR na međimurskim su prometnicama već dva tjedna, stoga upozoravamo vozače da poštuju prometne propise i ograničenje brzine na određenim dionicama prometnica kako ne bi bilo problema, odnosno potrebe da se nađu u objektivu ovog novog vrhunskog uređaja.

Isto tako iz policije podsjećaju da je alkohol je jedan od najčešćih uzročnika stradavanja u prometu. Ako sjedate za volan, postoji samo jedan izbor – bez alkohola. Vaš život je predragocjen da biste ga utopili u alkoholu. Vozače pozivamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne sudjeluju u prometu.

Ponovno podsjećamo, kažu u policiji da se upravljanjem pod utjecajem alkohola povećava rizik događanja prometnih nesreća. Tako kod koncentracije alkohola 0,5 promila postoji dva puta veća mogućnost za događanje prometne nesreće, a kod koncentracije od 1,2 promila postoji 35 puta veća mogućnost događanja prometne nesreće. Stoga, pozivamo sve vozače da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije