Umjesto skidanja u trendu 
je povećanje kilometraže

Skidanje kilometraže jedna je od najčešćih prijevara kod kupoprodaje rabljenih automobila, jer automobil vrijedi više ako je njime prijeđeno manje kilometara. Dakako, veća kilometraža znači i manju vrijednost automobila. Ulaskom Hrvatske u EU procvao je uvoz rabljenih automobila iz država članica, zbog smanjivanja trošarina i zabrane dvostrukog oporezivanja PDV-om, a država se susreće s novim načinom prijevare povećanjem kilometraže automobila koji se unosi (uvoz je sada zakonski samo iz država izvan EU).

Kako bi se umanjila vrijednost auta, a ona je osnovica za obračun trošarina, unosnici povećavaju kilometražu vozila kako bi platili manji iznos trošarine.

– Carinska uprava kontinuirano provjerava vjerodostojnost prijavljenih podataka o prijeđenim kilometrima rabljenih motornih vozila prilikom utvrđivanja posebnog poreza na motorna vozila. To je rezultiralo s više od 100 slučajeva pokušaja prijevara sa stvarnim stanjem kilometraže, a kako bi se platio manji iznos posebnog poreza – odgovorili su nam iz Carinske uprave.

Svi ti slučajevi se odnose na pojedinačne uvoze, jer obavljenim provjerama nisu utvrđeni slučajevi prijevara od strane trgovaca rabljenih vozila registriranih u Republici Hrvatskoj.

Carinska uprava provjere vrši u suradnji s Centrom za vozila Hrvatske. Naime, trošarina se pri unosu plaća jednokratno, a veća kilometraža na vozilu nije u interesu onome tko auto unosi jer u slučaju prodaje vrijedi manje, pa nakon unosa sa povećanom kilometražom, redovito slijedi vraćanje kilometraže na stvarnu ili manju od stvarne.

Zbog toga se podaci o kilometraži u carinskim ispravama i Stanicama za tehnički pregled ne podudaraju.

– U svim slučajevima takve prijevare je poreznim obveznicima utvrđena naplata razlike posebnog poreza i izrečena prekršajna kazna u iznosu od 5000 do 100.000 kuna pravnoj ili fizičkoj osobi, odnosno u iznosu od 2000 do 40.000 kuna odgovornoj osobi u pravnoj osobi – kažu u Carinskoj upravi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije