Ponovno polaganje vozačkog ispita – što je to?

Nitko zbog negativnih prekršajnih bodova ove godine nije upućen na ponovno polaganje vozačakog ispita! I broj onih kojima se zbog 9 prikupljenih bodova propisuje zabrana upravljanja motornim vozilom na 9 ili 12 mjeseci iz godine u godinu sve je manje. Žalosno je i što se već sedam godina zbog prikupljenih šest bodova ne upućuje na dodatna predavanja o prometnim propisima.

Naime, još 2008. zakonodavac je odlučio ukinuti edukativna školovanja, jer se štedjelo. Možda bi to bilo opravdano da broj prekršaja, prekršitelja, ozlijeđenih i smrtno stradalih otad nije stalno rastao. U prvih 125 dana ove godine život je izgubilo 99 sudionika cestovnome prometu, 10 posto više nego u istome razdoblju lani. Nastavak je to negativnoga trenda iz prošle godine.

Godina 2015. ostat će upamćena kao prva, nakon daleke 1980., u kojoj se povećao broj poginulih na prometnicama. Očigledno da 13 posto više, odnosno 40 mrtvih više u prošloj godini nego u 2014. nikoga nije pretjerano uzbudilo. Štoviše, u prva četiri mjeseca ove godine broj onih koji su život ostavili na našim cestama porastao je za novih 10 posto.

Mnogo je razloga koji upozoravaju na negativne trendove i sasvim sigurno kako kazneni bodovi nisu jedini generator sve gore situacije na cestama. Nisu jedini, ali su zasigurno doprinijeli opuštenosti mnogih vozača pa i sve alarmantnijim brojkama.

Puno veći obol stanju sigurnosti na našim prometnicama dali su sve stariji automobili, sve lošije lokalne i gradske ceste, neimaština koja veliku većinu onemogućava da koristi višestruko sigurnije autoceste, baš kao što se i samo društvo počelo baviti samo sobom. Politička previranja i ‘foteljašenja’ bacili su u drugi plan Nacionalni program sigurnosti na cestama.

Policija se još koliko-toliko bavi sve složenijom situacijom u prometu, evidentiraju prekršitelje, djeluju na cesti no što to vrijedi kada je pravosuđe tromo, a Ministarstvo prometa se i nadalje više bavi bojanjem tunela i prodajom autocesta nego onim najvažnijim – čuvanjem života!

Za rubriku je vjerovali ili ne podatak da se one kojima je u posljednjih pet godina trajno oduzeta vozačka dozvola i koje se upućuje na ponovno polaganje vozačkog ispita može izbrojati na prste jedne ruke. Prošle je godine najrigoroznijom prekršajnom kaznom u nas ‘rebnuto’, slovom i brojem, njih troje. Na primjer, Policijska uprava Osječko-baranjska procesuirala je dvojicu višestrukih prijestupnika, a PU Virovitička jednoga no ni oni još nisu pravomoćno osuđeni.

Policijski djelatnici upozoravaju kako je zakon koji regulira negativne prekršajne bodove apsurdan i loše napisan. Naprosto je nemoguće ‘zaraditi’ trajno oduzimanje vozačke dozvole, nakon kojega posljedično slijedi ponovno polaganja vozačkog ispita nakon dvije godine, piše portal Autostart.24sata.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije