Oprez na parkiralištima! Lopovi pelješe aute s ‘jammerima’

Već smo nekoliko puta upozoravali da se lopovi sve češće služe ‘jammerima’, ali očito ne dovoljno. Novi, serijski slučaj provala u automobile, koji su uslijedili nakon što je lopov pomoću ometača signala spriječio zaključavanje i iskoristio nepažnju vozača, zbio se na parkiralištima zagrebačkih trgovačkih centara City Centar East i Garden Mall.

U samo desetak dana, pokazalo se nakon uspješne policijske akcije i privođenja osumnjičenika, J.T. (39) je na taj način uspio otuđiti svari iz četiri automobila u vrijednosti od 34.000 kuna, a snimke nadzornih kamera otkrile su da bi mu plijen bio i bogatiji da je uložio u ozbiljniji ometač signala, koji se danas bez problema mogu kupiti i preko interneta, po cijeni od 500 kuna.

Nije, naime, riječ o nikakvoj sofisticiranoj tehnologiji, nego za lopovluk može poslužiti i jednostavna UHF radio stanica na kojoj se podesi frekvencija od 433 MHz na kojoj radi većina daljinskih upravljača. Tada valja samo uhvatiti trenutak kada se daljinskim pokuša zaključati automobil i aktivirati stanicu. Automobil tada prvo dobija signal od stanice, odbija ga, ali istodobno odbija i signal od daljinskog s ključa. I ostavlja nezaključan automobil, na milost i nemilost lopovima…

Šetajući poput strvinara po parkiralištu sa jammerom u ruci J.T. je tako mogao napraviti i kudikamo veću štetu, no u mnogo se slučajeva nije dovoljno približio da presretne signal, što bi mu sigurno uspjelo da je uložio u ozbiljniju opremu kakvu lopovi već više od desetljeća koriste po drugim europskih metropolama, ali sve češće i tijekom ljeta na Jadranu. Ovako su se žrtve sretno izvukle…

Kako se uopće zaštititi?

Jedina prava zaštita je svaki put poslije zaključavanja uhvatiti kvaku i provjeriti je li automobil zaključan. Određenu informaciju, mogu ponuditi zvučni i svjetlosni signali koji prate zaključavanje, pa i zaklapanje retrovizora, no ovaj staromodan način provjere je najučinkovitiji lijek protiv ‘jammmera’, piše portal Jutarnji.hr/autoklub.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije