Par kratkih savjeta o održavanju guma

Minimalna zakonska dubina profila ljetne gume u većini europskih zemalja je 1,6 mm, no takve gume su izuzetno opasne na mokrom. Zato bi ih trebalo mijenjati kada dubina profila padne ispod 3 mm. Većina proizvođača smatra da gume treba mijenjati najkasnije nakon pet godina bez obzira na profil.

Gume iz supermarketa: Pazite što kupujete
Ne kupujte gume nepoznatih proizvođača u supermarketu ili preko interneta ako ne znate rezultate testa te iste gume. Takva guma može biti dobra, prosječna, ali i vrlo loša. S druge strane, niti jedna guma poznatih proizvođača već godinama nije pala niti na jednom ADAC-ovu testu. Također, ne kupujte reparirane, odnosno obnovljene gume jer se može dogoditi da iz čista mira puknu u vožnji.

Oštećenja: Pazite da guma ne bi pukla u vožnji
Prilikom jačeg udarca, primjerice pri grubom penjanju na rubnik, guma se može deformirati, odnosno na njoj može nastati ‘balon’. Takva guma kasnije lako puca na tom mjestu. Provjeravajte gume dodirom po vanjskom i unutrašnjem rubu.

Održavanje: Potrudite se da gume potraju
Kada nisu na autu, gume treba čuvati na tamnom mjestu gdje nisu izložene visokoj temperaturi. Također, treba paziti na tlak u gumi kako se ona ne bi neravnomjerno i ubrzano trošila. Isto vrijedi i za geometriju kotača automobila, popularni ‘špur’, piše portal 24sata.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije