Legendarna “stodvajstrojka” slavi četerdeseti rođendan

Mercedes je ovih dana prije 40 godina javnosti predstavio W123 model, jedan od najpoznatijih i najpopularnijih modela, koji je dostigao legendaran status nakon 2,7 milijuna prodanih primjeraka širom svijeta.

Nakon predstavljanja W123 modela u siječnju 1976. godine svi primjerci su razgrabljeni. Čak je i Mercedes bio iznenađen toliko dobrim reakcijama kupaca.

Koliko je bio popularan i tražen model W123 dočarava i činjenica da su vlasnici mogli prodati svoj automobil nakon godinu dana korištenja za isti iznos koji je bio potreban za kupnju novog W123.

Nijemci su ovaj automobil proizvodili 10 godina, a u ponudi su bile četiri verzije – Sedan, Coupe, Wagon i produžena verzija Pullman. Čim je prezentiran na Paul Ricard stazi u Francuskoj, odmah je oduševio javnost i medije svojim dizajnom i tehničkim rješenjima.

Najpopularnija trovolumenska limuzina dolazila je u paketu s benzinskim i dizelskim motorima. Najslabiji model u ponudi nosio je oznaku 200 D, a na vrhu ponude bio je benzinski model s oznakom 280 E sa 186 “konja”.

Već tada su Nijemci razmišljali o alternativnim gorivima, pa je jedan od modela W123 za pogon koristio plin, odnosno LPG. Osim toga su 1983. napravili i prototip s pogonom na hidrogenske gorive ćelije.

Mercedes je u to doba počeo razvijati i sustave za sigurnost putnika, pa je 1982. godine W123 bio prvi automobil u srednjoj klasi koji je dobio zračni jastuk na vozačevom mjestu, piše portal Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije