NAŠ PONOS

POMOĆ NEIZLJEČIVIMA Renata Bermanec i Spomenka Tomašić dobitnice su nagrade ‘Ponos Hrvatske’

One su, naime, u Međimurskoj županiji prije 24 godine osnovale Udrugu za palijativnu skrb 'Pomoć neizlječivima'

Cijelo to vrijeme zajedno s članovima Udruge, među kojima su volonteri, ali i liječnici te drugo medicinsko osoblje, pomažu teško oboljelim ljudima i članovima njihovih obitelji.

Udruga pruža razne vrste pomoći: od psihološke, pa do posuđivanja medicinskih pomagala. Svojim radom i aktivnostima cjelokupnoj javnosti Spomenka Renata približile su problematiku neizlječivo bolesnih ljudi te palijativnu skrb u Međimurju podigne na vrlo visoki nivo. I zato su Ponos Hrvatske. 

Renata Bermanec iz Preloga diplomirala je u Engleskoj i postala prva hrvatska magistra palijativne skrbi. Sada je zaposlena u čakovečkom Domu zdravlja, koordinatorica je palijativne skrbi u Međimurskoj županiji te predsjednica Udruge Pomoć neizlječivima. Uz sve, pronalazi vremena i za obitelj, posebno za trogodišnjeg sina Andriju, piše HRT.

Spomenka Tomašić iz Lopatinca, pak, medicinska je sestra u Županijskoj bolnici Čakovec, na odjelu kemoterapije. Obje znaju kroz što prolaze pacijenti kojima medicina više ne može pomoći, pa su 2010. godine osnovale Udrugu s ciljem da se bolesnicima i njihovim obiteljima takva teška životna razdoblja barem donekle olakšaju.

– Krenuli smo vidjeti što je to Međimurcima potrebno u palijativnoj skrbi. Ja sam znala da je ona potrebna kao i u drugim zemljama, samo nismo znali konkretno u kojem ćemo smjeru ići. Pomogli su nam župnici u crkvama, po župama smo imale kratka predavanja i ljudima govorile što je palijativna skrb, da bi oni uopće znali što tražiti, kaže Renata.

S vremenom se u sklopu udruge u Čakovcu otvorila i posudionica medicinskih pomagala. Vodi je Spomenka. Članovi obitelji teških bolesnika tu mogu doći svakog utorka i četvrtka te besplatno dobiti ono koje će pacijentu olakšati svakodnevicu.

– U našoj posudionici su najtraženiji bolnički kreveti, toaletna kolica tzv. princeze, hodalice, invalidska kolica, koncentratori kisika, aspiratori, ističe Spomenka. 

Ostatak članka pročitajte ovdje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije