USUSRET USKRSU

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC Otvorena Dokumentarna izložba tradicionalnih međimurskih črnih pisanica

Ova tehnika izrade črnih pisanica pripada jednom od najstarijih poznatih tehnika

U Multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja danas, u četvrtak, 14. ožujka, svečano je otvorena “Dokumentarna izložba tradicionalnih međimurskih črnih pisanica”. Ovaj izvanredni događaj rezultat je predanog rada muzejske pedagoginje Ines Virč i etnologinje Janje Kovač, uz neizmjernu podršku Biserke Vučenik, Marka Vučenika i Knjižnice “Nikola Zrinski”.

Otvaranju izložbe prisustvovala je brojna publika, kao i učenici III. Osnovne škole Čakovec te eminentni gosti iz kulture i obrazovanja. Među njima su bili etnologinja dr. sc. Mirela Hrovatin iz Ministarstva kulture i medija, ravnateljica čakovečke knjižnice Ljiljana Križan, županijska pročelnica Nives Kolarić Strah, ravnateljica MMČ-a Maša Hrustek Sobočan te knjižničarka Sandra Mikac.

Dokumentarna izložba tradicionalnih međimurskih črnih pisanica predstavlja dragocjeni prikaz bogate kulturne baštine ovog kraja. Posjetitelji će imati priliku uživati u izloženim eksponatima sve do 14. travnja, kada će izložba završiti. Ova prilika je ne samo za uživanje u ljepoti i značaju međimurske tradicije, već i za osvještavanje važnosti čuvanja i promicanja kulturnog nasljeđa za buduće generacije.

Upotreba elementarnih alata i materijala za izradu črnih pisanica (ručno izrađena pisaljka – kičica, vosak i prirodne boje) govore u prilog tezi da ova tehnika izrade pripada jednom od najstarijih poznatih tehnika.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije