branitelji na okupu

IZBORNA SKUPŠTINA Dragutin Remenar izabran za predsjednika Udruge veterana inženjerijske bojne Domovinskog rata iz Čakovca

Na kraju su pozvani svi članove Udruge da sa svojim prijedlozima i idejama sudjeluju u svim aktivnostima

U subotu 24.02.22004. g. održana je Izborna skupština Udruge veterana inženjerijske bojne Domovinskog rata iz Čakovca (UVIBDR) ili kolokvijalno Veterana 34. inženjerijske bojne.

Nakon intoniranja svečane himne i minute ponosne hrvatske tišine za sve poginule hrvatske branitelje, po definiranju radnog predsjedništva koje je vodio Orehovec Darko i utvrđenog kvoruma krenulo se s prvom točkom dnevnog reda. Prijedlog izmjena Statuta koje su potrebne zbog jednostavnijeg funkcioniranja Udruge, posebno dijela koji se odnosi na bezgotovinska poslovanja putem poslovnog računa Udruge otvorenog u poslovnoj banci iznio je tajnik Jančec Zdenko.

Izvješće o radu Udruge i financijsko izvješće za prošlu godinu članovima je zorno iznio predsjednik Dragutin Remenar koristeći Power point prezentaciju. Ova Udruga, kroz nekoliko godina svog postojanja, uspjela se profilirati kao jedna od najaktivnijih i najupečatljivijih braniteljskih udruga u Međimurskoj županiji. U svom izvješću, predsjednik je posebno istaknuo par značajnih vrlo dobro realiziranih događanja u prošloj godini.

Važan događaj na početku prošle godine bilo je formiranje Zajednice braniteljskih udruga Međimurske županije, gdje je UVIBDR bio jedan od osnivača zajedno s veteranima iz Krovne udruge veterana 54. samostalne bojne i Društva „Veteran“ u kojem je većina članova bivših pripadnika 2. bojne 24. domobranske pukovnije. Posebno su ponosni na održanu tribina u zgradi Scheier o operaciji „Bljesak“ na kojoj su aktivni sudionici bili učenici završnih razreda Josipa Slavenskog i Srednje škole Čakovec sa svojim profesorima. Naravno ovom događaju prisustvovali su uzvanici iz Županije, Grada Čakovca, Ministarstva hrvatskih branitelja, Policijske uprave Međimurske, Ministarstva obrane i drugi.

S braniteljskom Udrugom „Veteran“ kao partnerom u dva projekta evocirale su se uspomene na licu mjesta posjetom povijesnih mjesta iz operacija „Bljesak“ i „Oluja“. S mlađim članovima obitelji branitelja i gostima posjetili su Baćin mjesto pogibije Gordana Lederera na brdu Čukur kod Hrvatske Kostajnice gdje je domaćin bio legendarni Ivica Pandža – Orkan s načelnicom općine.

Na visokoj organizacijskoj razini, uz odaziv visokih lokalnih dužnosnika u zgradi Scheier obilježena je godišnjica ustrojavanja bojne. Bilo je sportskih igara i druženja čime se među članovima postiže optimalna psihosocijalna integracija. Nisu se zaboravili naši poginuli prijatelji, Bašek Ivan i Josip Toplek kada su im zapaljene svijeće i odala počast.

Na poziv zapovjednika inženjerijske pukovnije iz Karlovca, prisustvovali su na svečanom postrojavanju povodom Dana inženjerije, priključili se obilježavanju Dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima, memorijalnom Bogračfestu i prvoj memorijalnoj biciklijadi. Obišli su se bolesni članovi Udruge, kao i grobovi umrlih prijatelja, članova Udruge.

U izbornom dijelu, za predsjednika Udruge, ponovno je jednoglasno izabran Dragutin Remenar, potvrđen je Darko Orehovec za dopredsjednika i Jančec Zdenko za tajnika. U sastav Upravnog odbor odabrani su Žunić Dragutin, Baranja Marijan, Živko Tihomir i Kelkedi Branimir.

U sastav Nadzornog odbora odabrani su Andrašec Vladimir, Kelkedi Branimir i Baranja Marijan te u Časni sud Udruge Sabolek Ivan, Jurčec Mario i Jakšić Vladimir. Ova Udruga je realizirala dva od tri svoja velika cilja. Ostalo im je adekvatno uređenje obilježja 34. inženjerijske bojne u Centru znanja- bivšoj vojarni, što je jedna od zadaća za tekuću godinu.

U Operativnom planu za tekuću godinu posebno se istaknula organizacija izložbe „Svjedoci rata“ koja će biti u multimedijalnoj dvorani Muzeja Međimurja od 25.04. do 12.05. 2024.g. i realizacija projekta „Čuvajmo sjećanja – gradimo budućnost“. Osim članova Udruge, skupštini su nazočili predsjednik Zajednice braniteljskih udruga Međimurske županije, Željko Tomašić, predsjednik Krovne udruge veterana 54. samostalne bojne Magdalenić Mladen s tajnikom Vinko Grgićem i Kolarić Vladimir, predsjednik Kluba HOS.

Na kraju su pozvani svi članove Udruge da sa svojim prijedlozima i idejama sudjeluju u svim aktivnostima koje će doprinijeti zaštiti časti i dostojanstva Domovinskog rata i hrvatskog branitelja. O radu i aktivnostima više se može pročitati na internetskoj stranici www.inzenjerija-cakovec.net.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije