AD VEGA

ASTRONOMSKO DRUŠTVO VEGA Misija Gaia Europske svemirske agencije

Gost predavač bio je dr.sc. Lovro Palaversa, znanstveni suradnik i voditelj projekta na Zavodu za eksperimentalnu fiziku

U sklopu projekta astronomskog društva VEGA “Sunce – naša zvijezda”, u multimedijskoj dvorani TICM-a Čakovec održano je predavanje “Misija Gaia – 10 godina u svemiru”.

Gost predavač bio je dr.sc. Lovro Palaversa, znanstveni suradnik i voditelj projekta na Zavodu za eksperimentalnu fiziku – Laboratorija za astročestičnu fiziku i astrofiziku Instituta Ruđer Bošković, čime je nastavljena dobra suradnja između astronomskog društva VEGA i znanstvenika.

Na predavanju je publika imala priliku dobiti neposredne informacije o ovoj važnoj misiji Europske svemirske agencije te njenom značaju. Gost predavač je iz prve ruke pružio uvid u funkcioniranje satelita Gaia i obradu podataka, a s obzirom na to da u suradnji s konzorcijima u Genevi i Cambridgeu radi na kalibraciji i validaciji fotometrije, odnosno preciznog mjerenja sjaja te istražuje promjenjive i pomrčinske zvijezde koje otkriva Gaia.

Sama misija Gaie poduzeta je pak s ciljem mapiranja i katalogiziranja preko milijardu zvijezda u našoj galaksiji, Mliječnom putu a zahvaljujući Gaia Arhivi, otvorenoj bazi podataka koja je dostupna svima bez ograničenja, mjerenja pomoću navedenih instrumenata su dostupna za gotovo dvije milijarde objekata.

Znanstvena vrijednost objavljenih podataka se očituje i u više od 10,000 znanstvenih članaka koji koriste i citiraju rezultate misije u raznim granama astronomije: od galaktičke astronomije, fizike zvijezda, egzoplaneta, Sunčevog sustava, kvazara, teorije relativnosti i fundamentalne fizike, javljaju iz AD VEGA.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije