IDEJNO RJEŠENJE

ZELENA OAZA ČAKOVCA Uz jezero, vodoskok, brojne aktivnosti na otvorenom, bit će nešto posebno i za zaljubljene!

Ako govorimo o veličini, arhitekt Bojan Perhoč je istaknuo kako će biti nešto manji od Bundeka u Zagrebu, gotovo 5 puta veći od Perivoja Zrinski

Na prostoru dijela bivšeg vojnog poligona u Čakovcu, Međimurska županija planira izgradnju parka Zelena oaza Čakovca. Izrađeno je idejno rješenje kojim je određen koncept budućeg suvremenog parka za aktivno provođenje slobodnog vremena i okupljanje, a upravo je ono danas građanima predstavljeno na javnoj tribini u TIC-u u Čakovcu.

U tijeku je izrada glavnog projekta za čiju detaljniju razradu je želja prikupiti sugestije zainteresiranih građana kako bi konačni izgled parka bio što više u skladu s potrebama lokalne zajednice.

Idejno rješenje građanima su predstavili predstavnici ugovorenog izrađivača – URBIA d.o.o. sa suradnicima; arhitektica Vesna Makovec, Ivana Bunjak – Pajdek krajobrazna arhitektica, arhitekt Bojan Perhoč i Željko Radišić, krajobrazni arhitekt.

Prema projektnom zadatku, projektantima je zadatak park oblikovati suvremeni park sukladno Programu razvoja zelene infrastrukture u urbanim područjima. Ako govorimo o veličini, arhitekt Bojan Perhoč je istaknuo kako će biti nešto manji od Bundeka u Zagrebu, gotovo 5 puta veći od Perivoja Zrinski, a osim parka za pse, biciklističke staze, šetnice, piknik zone, polivalentne livade, središnjeg trga, amfiteatra, mogućnosti prostora za klizalište, paviljon leptira, fitness zona, autobusno stajalište, sanitarne prostore, 2 ugostiteljska objekta, električne punionice,a park će imati i jezero.

Kako je istaknula Vesna Makovec, ovo će biti regionalni park, najveći na ovim prostorima. Predviđen je i pothodnik ispod pruge za pješake. Važna je i briga o podzemnim vodama, a što će biti prirodno rješenje uz jezero. Voda znači i povećanje bioraznolikosti, mogućnost da se modeliraju različite vrste staništa i biljke na području parka. – Takvim uređenjem osigurat ćemo povoljne uvjete za ugrožene i zaštićene vrste i staništa na ovom prostoru, dodala je Makovec.

Površina čestice je 153.967,0 metara kvadratnih, od čega je površina jezera 6.250,0 m2, dok će veliku površinu zauzeti površina niskog zelenila, od čega travnjak 84.000,0 m2, dok će ostalo zauzeti dječja igrališta, površina parka za pse, pump track staza, duljina staza i mjesta za parking.

Građani su sugerirali kako je posebno važno obratiti pozornost na što veću površinu zelenila, a upravo zbog toga jer se često spominje kako Čakovec ima sve više stambenih zgrada, a sve manje zelenih oaza. Ovaj bi park prema tome trebao biti ekvivalent tome. Što se tiče javne rasvjeta, ona će biti prilagođena na način kako se ne bi dodatno stvaralo svjetlosno zagađenje.

Zanimljivost je da će ovo biti jedan od rijetkih parkova koji se grade iz nova. Paviljon sv. Valentina posebno će biti zanimljiv za zaljubljene, a zasigurno će biti i mjesto za vanjska vjenčanja. Prema predstavljenom projektu, ovo će biti zaista impresivno mjesto za obitelji, djecu, slobodne šetače, posjetitelje, turiste i ljubitelje prirode.

Kako je istaknuo Bojan Perhoč, u planu je projekt završiti ove godine, a onda će naručitelj, Međimurska županija krenuti u daljnje faze realizacije kako bi Međimurje i dobilo ovakav impozantan prostor na otvorenom. Nakon izlaganja, građani su projektante nagradili pljeskom, a dodajmo i kako je multimedijalna dvorana TIC-a bila popunjena do posljednjem mjesta. To govori o interesu građana o ovom projektu, koji će definitivno biti značajan za Čakovec, a ujedno je i vrlo kompleksan projektantima i izvođačima.

O tome kako će se projekt financirati, jer sigurno neće koštati malo, projektanti su istaknuli kako je plan prijaviti se razne fondove u narednom razdoblju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije