TURISTIČKI REZULTATI

MEĐIMURSKA ŽUPANIJA Kontinentalni turizam jača svake godine, a to govore i brojke

Imamo do 6 posto više dolazaka, 9 posto noćenja i 77 porasta u smještajne kapacitete

U Međimurskoj palači turizma predstavljeni su turistički rezultata na području Međimurske županije u 2023. godini, a koje su predstavili župan Matija Posavec i direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula.

Kako je istaknuo župan Matija Posavec, ako gledamo rezultate za 2023. godinu imamo do 6 posto više dolazaka, 9 posto noćenja i 77 porasta u smještajne kapacitete.

– To daje vjetar u leđa turizma u Međimurju, kao sredstvo kojim ćemo promovirati naše prirodne vrijednosti, enogastronomiju, povijest i baštinu te na taj način jačati naš identitet. Mi ćemo tome pristupiti vrlo ozbiljno i odgovorno porastu turizma.

Radili smo niz projekata u interpretacijskim centrima, u revitalizaciji naših povijesnih građevina. Ulažemo u prometnu infrastrukturu kao prilagodbu. Naši Međimurci su gostoljubivi, turiste očekuju otvorenog srca. Iz godine u godinu ćemo se jačati, a na taj način jačati i kontinentalni turizam Hrvatske, rekao je župan Matija Posavec.

Turistička zajednica Međimurske županije, u cilju što kvalitetnijeg planiranja razvoja i formiranja strateških dokumenata narednog razdoblja, istražila je putem ankete javno mnijenje, čime je dobivena precizna slika o percepciji turizma i njegova razvoja među domaćim stanovništvom.

„Anketa je provedena s pitanjima kreiranima na Institutu za turizam Republike Hrvatske, a ispitanici dolaze iz svih dobnih skupina odrasle populacije i većina njih ne živi od turizma. Većina ispitanika smatra da razvoj turizma treba podržati jer pridonosi razvoju cijelog kraja, njegovoj uređenosti, plasmanu domaćih proizvoda te količini i kvaliteti sportsko-rekreacijskih zona. Istovremeno, naši ljudi prepoznaju da velika ovisnost o turizmu nije dobra“, pojašnjava Rudi Grula te dodaje:

„Ispitanici su ocjenom od 1 do 7 ocjenjivali i mogućnost ugroze prirodne baštine od razvoja turizma, područje u kojem je evidentirana ‘ocjena 3’, koja pokazuje oprez, ali i procjenu da nema direktne opasnosti. Zanimljivo je da su ispitanici seoskom, odnosno gastroturizmu u Međimurju dali najveće šanse za razvoj te upravo te oblike odredili kao prioritetne u razvojnim smjernicama“, kaže Grula te dodaje da ga raduje što su ispitanici prepoznali i visoko ocijenili rad turističkih zajednica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije