centar za kulturu čakovec

TRIBINA ČAKOVEC ČETVRTKOM Dolazi Satiričko kazalište Kerempuh s predstavom Kroćenje goropadnice

Kroćenje goropadice je predstava Satiričkog kazališta Kerempuh nastao po motivima komedije Williama Shakespearea

Otvorenje sezone Tribine Čakovec četvrtkom u Centru za kulturu bit će 8. veljače 2024. u 20.00 sati

Kroćenje goropadice je predstava Satiričkog kazališta Kerempuh autorski je projekt redateljice Selme Spahić nastao po motivima komedije Williama Shakespearea.

Predstava „Kroćenje goropadnice” autorski je projekt baziran na kombiniranju različitih diskursa, stilova i izvora u želji da uđemo u dijalog s dramskim kanonom i svojom pozicijom u odnosu na njega danas.

Zašto uopće danas raditi ovu komediju? Po čemu je ovaj komad satiričan? Čemu se tadašnje društvo smijalo, a čemu mi danas? Što se sve krije iza naslova, ali i u samoj komediji? Ovo su samo neka od pitanja koja su nam bila polazišna točka za propitkivanje čuvene, ali i kontroverzne Shakespearove komedije “Kroćenje goropadnice” o kojoj je napisano mnoštvo različitih teorijskih tumačenja i kritičkih čitanja, često radikalno suprotstavljenih stajališta odnosno potrebe da Shakespearea i ovu komediju isključivo branimo ili napadamo.

U toku procesa pokušali smo istražiti sve navedene slojeve, analizirati svaki segment ovog komada na način da komentiramo, interveniramo, konfrontiramo se, tragamo za prostorima praznina, kontradiktornosti, te kreiramo neke nove za intertekstualnost, metateatarske postupke i citatnost. Ono što nas je vodilo na tom putu jest da uvijek razmišljamo o tome šta se krije u pozadini ponekad naizgled nebitnih detalja, šta je iza onoga čemu se smijemo, koji komički obrasci su se ustalili i zašto, a koji su danas popularni, što oni govore o društvenim obrascima koje smo normalizirali i gdje se u svemu tome krije naša odgovornost?

Igraju: Linda Begonja, Ines Bojanić, Borko Perić, Dražen Čuček, Marko Makovičić i Jakov Zovko.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije