SAMO SPORTIVA

TRENIRAJMO S IVANOM Postnatalne vježbe flex bandom za oporavak i povratak u formu

Trudnoća i porod su za ženino tijelo stresni, koliko god to bilo prirodno i normalno, događaju se promjene i htjele mi to ili ne, potrebna nam je pažnja, pomoć i odmor

U toj najranijoj fazi žena bi se osim o bebi, trebala brinuti i o sebi. Beba je na prvom mjestu i svaka žena će dati cijelu sebe da s bebom maksimalno uživa, međutim kada prođe babinje, i ženino tijelo treba pažnju. Najviše pažnje bi trebala oko trbuha, zdjelice i leđa, a sve zbog dijastaze rektusa i trudnoće.

Dijastaza rektusa je najnormalnija pojava nakon poroda i za očekivati je da je nastala nakon širenja trbušnog zida, a zbog naglog rasta bebe unutar utrobe. Kako bi beba imala mjesta, trbušni se mišići povlače u stranu i tako nastaje dijastaza rektusa. Žene nakon poroda mjesecima, a neke čak i godinama mukotrpno rade na tome da se oni vrate na mjesto.

Često je koncentracija treninga pogrešna pa shodno tome daje loše rezultate, oni se udaljavaju, a dijastaza postaje ženina noćna mora.

Vježbe za vraćanje trbušnog zida i smanjenje dijasteze je potrebno sprovoditi već u rodilištu. Dubokim udisajima i izdisajima, aktivirajući trbušne mišiće pomoći ćete svojim mišićima u oporavku. Ne samo trbušnih mišića, već i dubokih mišića zdjeličnog dna. Strpljivo i marljivo čekajte da prođe vrijeme jer je i vrijeme potrebno kako bi se oni vratili.

Mišići trupa, a to su mišići trbuha, leđa, zdjelice i kukova, takozvani core je u trenažnim procesu broj jedan i potrebno je raditi na jakosti tog područja. NIKADA u tom periodu ne radite na jakosti bočnih trbušnih mišića, stoga su sve rotacije trupa, ruski tvistovi, bočni upori (neki ih baš preporučuju, ja nikako) ne preporučuju. Pustite da vrijeme i pametan trening odrade svoje.

Vrijeme vraćanja ovisi o genetici, tijeku trudnoće i samoj trudnoći, treningu prije ostvarene trudnoće i mnogim ostalim važnim čimbenicima.

Koncentrirajte se na disanje –duboki udah i izdah u potpunom miru i tišini, aktivirajte mišiće trbuha i zdjeličnog dna i to radite svaki dan u nekoliko navrata po pet do deset minuta. Možete ležati ili sjediti. Uz to, možete raditi i ove vježbe koje se nalaze u videu.

Prije vježbanja se svakako posavjetujte s ginekologom, neka on dozvoli sve ono što ćete raditi.

Trening flex bandom!

Veslanje sjedeći x10

Zanoženje u položaju upora klačeći x10 svakom nogom

Mačka krava x10

Spuštanje nogu x10

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije