POVODOM USRKSA

VIDEO ANKETA Pitali smo građane što će se na njihovom blagdanskom stolu naći ovog Uskrsa?

Za vrijeme blagdana, čitava obitelj se okupila i odmarala od teškog rada

Blagdansko ozračje naglašavalo se i jelom, a domaćice bi se posvetile pripremi kolača, pereca, bidri i ostalih tradicionalnih jela. Uskrs, poznat i kao Vuzem, jedna je od takvih prigoda.

Unatoč različitostima u pojedinim detaljima, na cijelom hrvatskom prostoru uobičajen je blagoslov jela. Žene, kao domaćice i kuharice, bile su te koje su nosile jelo na blagoslov, te bi se među njima stvaralo pravo natjecanje u tome tko će donijeti hranu u što ljepšoj košari ili cekeru, ukrašenoj ručno izvezenom salvetom.

U međimurskoj košarici, prema pučkom tumačenju, nalazila su se jela poput šunke, koja se nosi kako bismo uvijek bili dobri poput šunke, kruha, kako bismo bili drugima dobri i potrebni poput kruha, jaja, kako bismo bili čisti i osjećali život u sebi, hrena, kako bismo bili jaki i čvrsti poput hrena, soli, kako bismo bili stalni u vjeri i nikada ne govorili laži, te kolača, kako bismo bili slatki poput kolača u odnosu prema drugima.

Mrvice nisu bile bacane, jer se vjerovalo da, blagoslovljene, imaju čudotvorne moći i čuvaju od zla i nesreće u kući, gospodarstvu i polju.

Blagdan Uskrsa se obilježava u obiteljskom krugu, stoga nam neka i ovaj Uskrs bude prilika da provedemo vrijeme među najbližima, u toplom i ugodnom obiteljskom okruženju, uz obilje tradicionalnih blagdanskih jela.

Pitali smo naše građane što će se ove godine pronaći na njihovom blagdanskom stolu, a neki su nas obradovali uskršnjom čestitkom!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije