FOTOGALERIJA

Javna vježba Vatrogasne zajednice Grada Čakovca ‘Peradarnik Jalušić – Ivanovec 2018.’

Cilj vježbe je bio uvježbavanje zaposlenika peradarnika i članove dijela postrojbi VZG Čakovca, u pravilnom, efikasnom i stručnom načinu evakuacije i korištenja vatrogasne opreme

>> Javna vježba Vatrogasne zajednice Grada Čakovca “Peradarnik Jalušić – Ivanovec 2018.”

U srijedu, 20. lipnja, u rano predvečerje vatrogasne sirene uzbunile su žitelje Ivanovca i Gornjeg Vidovca. Vatrogasna vozila jurila su u pravcu Peradarnika Jalušić. Neupućeni su pomislili na ono najgore, na ono što je peradarnik zadesilo prije pet godina. Srećom, nije bilo tako. Ovoga puta je objekt VZ Grada Čakovca odabrala za taktičku vježbu evakuacije, spašavanja i gašenja požara pod imenom ‘Peradarnik Jalušić 2018.’

– Cilj vježbe je bio uvježbavanje zaposlenika peradarnika i članove dijela postrojbi VZG Čakovca, u pravilnom, efikasnom i stručnom načinu evakuacije i korištenja vatrogasne opreme koju posjeduju postrojbe učesnice vježbe – istaknuo je Robert Meglić, zapovjednik VZ Grada Čakovca, koji je rukovodio vježbom. Dodao je kako im je tog predvečerja bio cilj provjeriti usklađenost zajedničkog nastupa vatrogasnih postrojbi i koordinacija zapovijedanja. 

 – To je prva od dvije koje u Zajednici planiramo tijekom godine. Organizirana je poradi provjere spremnosti vatrogasnih postrojbi, i zaposlenika, te koordiniranost njihova nastupa tijekom provedbe planskih zadataka, provjere sustava uzbunjivanja i zapovijedanja te provjera opreme i tehnike kojom raspolažu postrojbe: DVD Gornji Vidovec, DVD Ivanovec, DVD Štefanec, DVD Pustakovec-Buzovec-Putjane, DVD Čakovec, DVD Mihovljan i JVP Čakovec.

Elaborat vježbe je izradio Zoran Rubin iz DVD Gornja Dubrava koje je bilo njen domaćin. Pošlo se od pretpostavke kako je  prostorima peradarnika zbog neispravne električne instalacije došlo do požara koji se brzo širio i zahvatio gornji dio peradarnika. Nakon izbijanja požara vlasnik peradarnika poziva vatrogasce na tel. broj 193.

Nakon dojave požara operativno dežurni iz JVP Čakovec poslao je na mjesto događaja navalno vozilo JVP i istovremeno uzbunjuje domaće vatrogasce iz DVD Gornji Vidovec te obavještava dežurne komunalne službe, policiju i hitnu medicinsku pomoć.

Dolaskom na mjesto intervencije, voditelj smjene JVP Čakovec nakon izviđanja traži pomoć u ljudstvu i tehnici. Na intervenciju je pozvan i zapovjednik VZG Čakovca koji preuzima zapovijedanje intervencijom i traži uzbunjivanje DVD-a područja Centar DVD Ivanovec, DVD Štefanec, DVD Pustakovec- Buzovec Putjane DVD Čakovec i DVD Mihovljan.

Komunalne službe isključuju struju te zatvaraju plin i vodu u dijelu  naselja ostavljajući vodu samo u cijevima odakle se iz hidranata moglo obavljati gašenje peradarnika što je obavilo 29 vatrogasaca s pet kombi vozila, jednom autocisternom i jednim navalnim vozilom. Tu je bilo i zapovjedno vozilo s kojim je stigao zapovjednik Meglić.

Po završetku vježbe pristupilo se pospremi opreme, postrojavanju učesnika u vježbi i govor članova stožera te kratka analiza u čemu su sudjelovali, zapovjednik Robert Meglić, dopredsjednik VZ Grada Čakovca Srećko Mrazović i predsjednik DVD Gornji Vidovec Franjo Petek. Svi su oni pohvali učesnike vježbe, čestitali su im što su pri nesnosnoj dnevnoj temperaturi svoju primarnu zadaću obavili više nego vrlo dobro.

Autor elaborata je dodao kako u DVD Gornji Vidovec kontinuirano radi na protupožarnoj preventivi pa u njihovoj sredini u posljednje vrijeme nemaju evidentirane veće protupožarne intervencije i zahvaljuje sumještanima na njihovoj savjesnosti, a to je pokazao i velik broj njih koji su vježbu promatrali.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije