izrađuje i suvenire našeg kraja

FOTO Rahela Mikec je samozatajna umjetnica iz Štrigove: Izrađuje unikatne keramičke predmete

Rahela Mikec iz Štrigove je magistra teologije, no današnju priču o njoj pričamo zbog sasvim drugog razloga. Rahela je samozatajna umjetnica koja u svojoj maloj radioni modelira unikatne uporabne i dekorativne keramičke predmete

– Nakon završetka OŠ u Štrigovi upisala sam odjel Likovne umjetnosti i dizajna, smjer Dizajn keramike u GŠČ te stekla zanimanje dizajnera keramike. Nakon mature upisala sam Filozofsko teološki fakultet u Zagrebu i stekla zvanje magistra teologije. Živim u Štrigovi, a ovo je deseta godina kako radim u OŠ I. G. Kovačića Sv. Juraj na Bregu gdje predajem vjeronauk, ali također imam izvan nastavnu aktivnost “Radionica keramičkog modeliranja” unutar koje s učenicima modeliramo keramičke predmete. Od kada znam za sebe uvijek sam izrađivala kreativne stvari iz onih materijala koje sam imala i koji su nama u vrijeme moga djetinjstva bili dostupni. Upisavši srednju školu upoznala sam uistinu kvalitetne profesore koji su bili učitelji u pravome smislu te riječi. Poimence ovdje bih spomenula profesore Jelenu Valkaj, Vesnu Osojnički, Tamaru Mustač, Luciju Gudlin te svakako tadašnjeg ravnatelja Zorana Pazmana. Stilski pravac u umjetnosti koji mi se osobito sviđa je secesija. Sviđa mi se zbog svoje ornamentike, ali i zbog svoje želje da spoji umjetnost i obrt. No onaj prvi uzor je zapravo ona Ljepota koja nas okružuje i zadivljuje u svemu stvorenome. – započinje naš razgovor Rahela te nastavlja:

>> FOTO Rahela Mikec je samozatajna umjetnica iz Štrigove: Izrađuje unikatne keramičke predmete

– Prvu samostalnu izložbu imala sam u Štrigovi 2006., a zatim sam sudjelovala u izložbama 2007. i 2008. u sklopu manifestacije “Štrigovske noći” te sam imala i jednu izložbu u Zagrebu u vrijeme fakultetskih dana. Nakon toga se dogodila pauza koja je trajala do 2018. godine. Prijatelji koji su vidjeli fotografije radova nisu mogli vjerovati da su to moji radovi i da se više ne bavim time. 2018. godine, umrla je majka jednog jako dobrog prijatelja koji je svećenik te sam ga htjela iznenaditi nečim što bi ga malo razvedrilo. Odlučila sam mu izraditi posudu za krštenje u obliku morske školjke koju je godinama želio. Tako sam krenula opet, dakle to je bio prvi rad nakon dugo vremena i s njim se jednostavno vratilo sve te je tako postupno došlo i do otvaranja domaće radinosti kako bi svoje predmete mogla ponuditi na tržištu. Na tom putu krenula sam od ničeg odnosno imala sam glinu i tri alatke za modeliranje, a rad s glinom iziskuje dosta ulaganja, posebice su peći skupe. Tu trebam spomenuti gospodina Gorana Pasku kod kojeg sam pekla radove do dana kada nisam kupila peć te mu ovom prilikom zahvaljujem na pomoći. Krajem prošle godine otvorila sam domaću radinost. Nazvala sam je “ASTERart”. Ime “ASTERart” došlo je od cvijeća pod tim imenom “aster” ili kako se kod nas kaže “mešnica”. To je bilo bakino najdraže cvijeće. Tako da je to ime u spomen na nju. – priča nam sugovornica.

Rahela se bavi izradom unikatnih uporabnih i dekorativnih keramičkih predmeta. Izrađuje nakit koji je specifičan po tome što je kombiniran s aluminijskom žicom, riječnim biserima ili ručno oslikan nekim motivom. Zatim izrađuje suvenire našeg kraja koji pričaju priču o nekoj legendi ili istaknutoj osobi iz našega kraja.

– Od predmeta koje izrađujem izdvajila bih lulu “Pozoj” koja aludira na priču o Pozoju u Štrigovi, zatim kokošje jaje “Mađerka” koje u dnu ima rupicu u kojoj se nalazi priča o Mađerki i njezinoj izjavi kako je živjela, njezinim riječima, od tih jaja i ljepote koja ju je okruživala. Nekoliko reljefa kroz koje je ispričana priča o sv. Jeronimu, te nakit i uporabne predmete koji su oslikani motivima vezanim uz Mađerku. – priča nam sugovornica.

Rahela izrađuje i predmete vezane u liturgiju, primjerice vrč i posuda koja se upotrebljava kod krštenja, posuda za čuvanje vode za krštenje, posudice za dijeljenje pričesti te druge predmete koji su nadahnuti Evanđeljem – reljefi, križevi i sl. spajajući svoje teološko znanje i osobnu vjeru s umjetnošću. Također izrađuje uporabne predmete koji su unikatni. Dakle predmeti koji se koriste u svakodnevnom životu kao što je posuda za pečenje kruha ili lazanja, šalice, vrčevi, plitice, držači za sapun i dr. Najnovije u tom smislu je šalica u kombinaciji s poklopcem koji se ujedno može koristi kao svijećnjak za eterično ulje.

Za kraj našeg razgovora Rahela nam je pročitala što je davno zapisala, a zapisano je što je za nju modeliranje.

– Stvaraoc i umjetnik jedan drugog nose, oni su jedno biće koje se oživljuje i živi u tajni stvaralaštva. Umjetnost zove umjetnika u svoj svijet i otpušta ga iz svog svijeta kao stvaraoca. Osljepljuje ga za ravnodušno gledanje stvarnosti, budeći nemir i nezadovoljstvo za običnost, ostavljajući ga sa spoznajom krhkosti stvaralaštva koje je uvijek otvoreno traženju, otkrivanju, novosti i usavršavanju u otvorenosti bića prema snazi ljepote. Umjetnost ne smije izgubiti miris misterija, udišući taj miris postaješ njen i ona zauvijek postaje dio tebe. Ona tako biva tvoja vječna suputnica, ona je tvoja pratilja u svim šetnjama i svim plesovima. Njoj izreći svoje “da”, može biti samo vječna “da”. – zaključuje naš razgovor sugovornica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije