delicije u starom gradu

BAKINI KOLAČI Udruga žena Krištanovec oduševila tradicionalnim receptom i osvojila prvo mjesto za najbolju gibanicu!

Unatoč lošem vremenu, atrij Starog grada u Čakovcu danas je bio ispunjen toplinom, radošću i mirisima tradicije, jer je održan 9. Festival međimurskih slastica Bakini kolači

 Ova manifestacija, koja se održava u sklopu Jeseni u gradu Zrinskih te povodom Svjetskog dana turizma, organizirana je od strane Udruge za očuvanje kulturne baštine „Međimurska gruda“ iz Dunjkovca.

Ove godine, čak 20 udruga iz različitih dijelova Međimurja predstavilo je svoje slastice, a posebnu pažnju privuklo je natjecanje u kojem je u ocjenjivanje išlo čak 27 međimurskih gibanica. Stručni žiri imao je zahtjevan zadatak odabrati najbolju gibanicu, ocjenjujući bogatstvo okusa, autentičnost i vještinu pripreme prema tradicionalnim receptima. Svaka slastica, pripremljena prema starinskim receptima, vraćala je uspomene na djetinjstvo i ljubav prema jednostavnim, a ukusnim kolačima poput kiflica, zlevanki, cvirkača i makovnjača.

Prvo mjesto za najbolju gibanicu na ovogodišnjem Festivalu “Bakini kolači” osvojila je Udruga žena Krištanovec, koja je oduševila žiri svojim savršenim tradicionalnim receptom i vještinom pripreme. Drugo mjesto pripalo je OPG-u obitelji Trstenjak Stanislav, dok je treće mjesto zauzela Udruga žena Zlatne ruke iz Čakovca. Posebna nagrada za Izvorno Međimursko dodijeljena je Udruzi žena Belica, koja je osvojila simpatije autentičnim nošnjama i najljepše uređenim štandom.

Manifestaciju su posjetili župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak te načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi, pružajući podršku očuvanju gastronomske i kulturne baštine Međimurja.

Festival je, kao i svake godine, imao izložbeni, prodajni i natjecateljski karakter, a stručni žiri je ocijenio bogatstvo okusa i vještine domaćina. Manifestacija je i ove godine podsjetila na važnost prenošenja kulinarskih tradicija s generacije na generaciju, kako bi se dragocjeni recepti naših baka sačuvali i ostali dio naše baštine.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije