PORCIJUNKULOVO 2024.

STARI GRAD ČAKOVEC Službeno otvoreno Porcijunkulovo u Čakovcu

Uz brojne uzvanike, danas je u 20 sati u atriju Starog grada Čakovca i službeno otvoreno Porcijunkulovo, 60. jubilarno otkada ga organizira Turistička zajednica Grada Čakovca

Uz brojne uzvanike, danas je u 20 sati u atriju Starog grada Čakovca i službeno otvoreno Porcijunkulovo, 60. jubilarno otkada ga organizira Turistička zajednica Grada Čakovca.

Otvorenju su nazočili i predstavnici Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva kulture i medija, gvardijan fra Filip Đurđević, ali i gradonačelnici te direktori turističkih zajednica iz susjednih županija.

Isprobajte nešto novo!

U ime Turističke zajednice Grada Čakovca, okupljene je pozdravio direktor Filip Horvat: “Unatrag šest mjeseci puno je ljudi sudjelovalo u organizaciji ovog događanja. Od srca želim zahvaliti svima koji su radili na tome da se ovo Porcijunkulovo razvije u ovaj festival sa svim zonama, povijesnim, vjerskim i zabavnim trenucima. Uživajte i pokušajte isprobati nešto novo!”.

Nešto novo i nešto drugačije

Gradonačelnica grada Čakovca Ljerka Cividini naglasila je kako su Porcijunkulovo u Čakovec donijeli franjevci prije 365 godina, no osvrnula se i na novosti koje su se u proslavu uvodile tijekom posljednjih nekoliko godina: “Hvala svima onima koji su nam bili podrška kada smo odlučili neke stvari promijeniti i kada smo odlučili ne slijediti stare stereotipe i okrenuli se prema nečem novom i drugačijem. Naš grad iz godine u godinu treba rasti i treba se mijenjati kako bi se privukli mnogi drugi da dođu u naš grad i da ga Čakovčanci zavole takvog kakav je. Neka ovo Porcijunkulovo ostane zapamćeno po nečem novom i nečem drugačijem.”

Međimurci nemaju Dioklecijanovu palaču, no imaju veliko srce i dušu

Saborski zastupnik, izaslanik premijera Andreja Plenkovića i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek čestitao je gradonačelnici i njezinom timu na organizaciji manifestacije zbog koje Čakovec u pet dana postaje centar Međimurja, ali i susjednih županija.

Župan Matija Posavec te izaslanik predsjednika Zorana Milanovića naglasio je kako je Porcijunkulovo jedan trenutak kada sve što imamo kao Međimurci i što ljubomorno čuvamo dajemo van na raspolaganje onima koji nas posjećuju. “Na sjeveru, u Međimurskoj županiji nemamo Dioklecijanovu palaču, nemamo more, nemamo zidine, no imamo veliko srce i dušu i s onime što imamo znamo itekako prenositi iz generacije u generaciju, ali i prezentirati u najboljem svjetlu”, zaključio je župan Posavec.

Program svečanog otvorenja upotpunio je povijesni prikaz susreta plemenitaških obitelji Keglević i Zrinski te kako je Čakovec došao u vlasništvo Zrinskih.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije