ZA ZDRAVLJE I UŽITAk

FOTO Morate posjetiti Hévíz – magično termalno jezero s ljekovitim svojstvima i bogatom poviješću

Posjetili smo Hévíz, poznato mađarsko kupalište smješteno uz veliko sumporno jezero koje se ističe svojim izuzetnim zdravstvenim blagodatima

Hévíz, smješten u zapadnom dijelu Mađarske blizu grada Keszthely, jedno je od najvažnijih termalnih kupališta u Europi i poznato je po svojoj ljekovitoj vodi i jedinstvenim prirodnim karakteristikama. Od Međimurja do Hévíza trebalo nam je cca sat vremena i 40 minuta vožnje starom cestom.

Jedinstvenost Hévíza leži u njegovim izvanrednim karakteristikama. Voda u jezeru se neprekidno kreće, stvarajući prirodnu masažu za posjetitelje koji se opuštaju u njemu.

Temperatura vode ostaje ugodna tijekom cijele godine, s vrijednostima između 23-25 °C zimi i 36-38 °C ljeti, omogućujući kupanje u svim godišnjim dobima. Stalna cirkulacija vode također doprinosi njenim ljekovitim svojstvima.

S površinom od 4,4 hektara i dubinom od 38 metara, voda u jezeru se u potpunosti izmijeni svakih tri dana zahvaljujući obilnom napajanju. Kvaliteta vode stalno se nadzire pomoću posebno obučenih ronilaca, osiguravajući visoke standarde čistoće i sigurnosti, ističu iz Visit Hungary.

I Rimljani su se kupali u jezeru

Jezero Hévíz nastalo je istovremeno s jezerom Balaton, a voda u njemu izbila je iz izvora prije otprilike 20-22 tisuće godina. U geološkoj prošlosti, Hévíz je bio na višoj razini nego što je danas. Povijest njegovog korištenja za terapijske svrhe seže unatrag do vremena starih Rimljana, koji su prepoznali njegove ljekovite kvalitete.

Također, zanimljivo je da su lokalni stanovnici i posjetitelji već u ranijim vremenima koristili jezero za svoje zdravlje, a razvoj kupališta značajno je ubrzan u 19. stoljeću kada su počeli graditi prvi objekti za posjetitelje i razvijati infrastrukturu za prihvat turista.

Danas je Hévíz moderan kompleks sa širokim spektrom wellness usluga, uključujući bazene, saune, masaže i terapijske tretmane. Kupalište je atraktivan odabir za one koji traže relaksaciju i terapiju u prirodnom okruženju koje kombinira povijesni šarm s modernim sadržajima.

Hévíz ostaje svijetli primjer kako prirodne ljepote mogu obogatiti kvalitetu života i zdravlja svojih posjetitelja.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije