SUSRELI I MEĐIMURCE

FOTO Zavirite u ljetno putovanje Andaluzijom – povijesnim dijamantom Španjolske

Od 12. do 21. srpnja bili smo na nezaboravnom ljetnom putovanju kroz Andaluziju, dijamantnu španjolsku pokrajinu koju krasi Sredozemno more, beskrajna polja maslina i neodoljivi prirodni pejzaži

Avantura je počela prolaskom kroz južni dio Francuske, gdje smo posjetili Nicu na Azurnoj obali.

Nica: Perla Azurne Obale

Nica, grad na Azurnoj obali poznat je po dugim pješčanim plažama, kristalno čistom moru i bogatoj arhitektonskoj baštini. Prošetali smo Promenade des Anglais, poznatom šetnicom uz more, i uživali u spektakularnim pogledima na Mediteran. Stari grad Nice, s uskim ulicama i šarenim zgradama, bio je idealno mjesto za uživanje u lokalnoj kuhinji, dok su nas brojne tržnice i restorani oduševili raznovrsnim ponudama.

Granada, dom Alhambre

Nakon Nice, naš put nas je odveo u Granadu, grad čija povijest i kultura osvajaju svakog posjetitelja. Granada je domaćin Alhambre, spektakularne palače i tvrđave koju su izgradili Maure. Ogroman kompleks, prepun predivnih vrtova, fontana i detaljno ukrašenih dvorana, pruža uvid u zlatno doba islamske Španjolske.

Prolazili smo kroz Palácio de los Nazaries i opuštali se u Generalife vrtovima, a šarenilo i povijesni značaj Granade stavljaju je među najprivlačnije europske destinacije. Atmosfera grada je dodatno obogaćena tapas barovima, gdje smo uživali u lokalnim delicijama.

Ronda: Grad na litici

Ronda je jedan od najimpresivnijih gradova koje smo posjetili. Smješten na litici, s pogledom na spektakularnu dolinu, grad je poznat po svojem povijesnom mostu, Puente Nuevo, koji povezuje dva dijela grada preko dubokog klanca.

Uličice Ronde ispunjene su šarmantnim trgovinama i restoranima, a panoramski pogledi sa starih zidina grada jednostavno oduzimaju dah. Grad je također poznat po svojoj tradiciji borbi s bikovima i predivnim starim gradskim jezgrama, koje odišu povijesnim šarmom.

Setenil de las Bodegas: Grad ispod stijena

Setenil de las Bodegas je jedinstven gradić koji nas je fascinirao svojom arhitekturom. Smješten ispod ogromnih stijena, kuće i ulice ovog malog grada djeluju kao da su izrasle iz prirodnog okruženja. Šetajući kroz uske uličice, došli smo do starih vinogradskih podruma i uživali u autentičnoj atmosferi koja se ne može naći nigdje drugdje. Ovaj gradić pruža nevjerojatan doživljaj spajanja ljudske gradnje s prirodnim okruženjem.

Cordoba: Povijesni grad raznolikosti

Cordoba nas je dočekala svojom nevjerojatnom mješavinom kultura i povijesti. Glavna atrakcija grada je Mezquita, bivša džamija koja je sada katedrala, a njezini zapanjujući stupovi i arapski ukrasi stvaraju jedinstveni vizualni doživljaj. Grad je također poznat po svojoj židovskoj četvrti, s uskim ulicama i tradicionalnim dvorištima koja pružaju uvid u različite kulturne utjecaje koji su oblikovali Cordobu. Prolazili smo kroz staru gradske jezgre, uživajući u nevjerojatnoj kombinaciji arhitekture i povijesti.

Velika kraljica, Sevilla

Sevilla, glavni grad Andaluzije, oduševila nas je svojom glamuroznošću i velikim kulturnim značajem. Katedrala u Sevilli, najveća gotička katedrala na svijetu, dom je impresivne Giralda, zvonika koji je nekada bio minaret. Grad je također poznat po Alcázaru, kompleksu palača i vrtova koji su bili ljetna rezidencija maurskih vladara. Uživali smo u šetnji kroz živahne ulice Santa Cruza i pratili ritmove flamenca u lokalnim tabernama.

Gibraltar: Pogled na Atlantski ocean i Afriku

Najveće veselje putovanja bilo se popeti na vrh Gibraltara, gdje smo imali priliku vidjeti poznate majmune koji slobodno lutaju vrhom planine.

S vrha Gibraltara pruža se nevjerojatni pogled na Afriku i predivno plavetnilo Atlantskog oceana. Prirodni fenomen i povijesno važna točka pružili su nam priliku za jedinstveno iskustvo koje će ostati urezano u sjećanju.

Barcelona: Povratak na Španjolski Šarm

Na kraju putovanja, posjetili smo Barcelonu, grad poznat po svojoj jedinstvenoj kombinaciji modernističke arhitekture i bogate kulturne scene. Sagrada Familia, Park Güell i La Rambla bili su samo neki od vrhunaca našeg boravka u ovom živopisnom gradu. Barcelona nas je očarala svojom energijom, slikovitim ulicama i izvanrednim gastronomskim iskustvima, pružajući savršeni završetak našem putovanju.

Španjolski Tapasi i Siesta

Dvije stvari koje su nas najviše očarale tijekom putovanja bile su španjolski tapas i siesta. Tapas, raznoliki zalogaji koje dobijete uz naručeno piće, pružaju jedinstveni gastronomski doživljaj.

S druge strane, Siesta, poznati odmor usred dana, omogućava gradovima da se nakratko odmore od gužvi i mase ljudi, stvarajući opuštajuću atmosferu koja doprinosi šarmu Španjolske.

Međimurci na putovanju

Također, na ljetnom putovanju susreli smo i upoznali mladi međimurski par, Paulu Horvat iz Čakovca i Doriana Blažinčića iz Preloga. Ukratko su nam prepričali svoje dojmove.

– Što reći, cijela Španjolska je predivna, a kamoli pokrajina Andaluzija. Cijelo putovanje prošlo je bez ikakvih incidenata, pružajući očaravajuće ljetno iskustvo. Svaki grad bio je posebna priča za sebe, toliko povijesti, fascinantne arhitekture, neodoljive tradicionalne hrane i pozitivne energije. Svakako bi se htjeli vratiti u Španjolsku, možda u nekom drugom terminu dok nema jakih vrućina, ističe mladi par.

Fascinantna Andaluzija

Prošli smo autobusom preko 7 tisuća kilometara i svjedočili fascinantnoj i povijeću bogatoj pokrajini, Andaluziji. Ova regija, sa svojim predivnim gradovima, bogatom kulturnom baštinom i prirodnim ljepotama, ostavila je neizbrisiv trag u našim srcima.

Andaluzija je doista dijamant Španjolske, koji se mora doživjeti barem jednom u životu.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije