RIMLJANI U TOPLICAMA

HALICANUM FEST Dobar provod Rimljanki i Rimljana u Toplicama Sv. Martin nije mogla spriječiti ni oluja

Halicanum Fest nazvan je po gradu Halicanumu iz 1. stoljeća nakon Krista, koji se protezao 3 kilometara na području današnjeg Svetog Martina na Muri

U nedjelju, 13. srpnja, vremenske prilike od ranog su jutra najavljivale sparno i vruće vrijeme. Savršeno za održavanje Halicanum Festa u Toplicama Sv. Martin – jedinstvene turističke manifestacije koja vraća u najsjajnije dane Rimskog carstva.

Organizatori su najavili bogat program s brojnim atrakcijama, uzbudljivim radionicama i ukusnim gastronomskim specijalitetima. Halicanum Fest, nazvan po gradu Halicanumu iz 1. stoljeća nakon Krista koji se protezao 3 kilometara na području današnjeg Svetog Martina na Muri, trebao je početi u 17.30 sati, no umjesto ceremonijalnog otvorenja i mimohoda Rimljana, točno u 17.30 sati posjetitelje i sudionike dočekala je jaka ljetna oluja praćena munjama, pljuskom i tučom koja se kasnije preselila na dio Međimurja i uzrokovala značajne štete.

Obnova Halicanum Festa

Halicanum je na tren pao – kao da su ga opustošili barbari. No nakon izlaska sunca, Rimljani su počeli s obnovom i ponovno na noge postavili manifestaciju, s izmijenjenim programom. Smirivanje vremena privuklo je i brojne goste koji su boravili u obližnjem hotelu i apartmanima te se Rimski kamp ispred Puba Potkova brzo ispunio životom.

Mali mimohod Rimljana, postrojavanje legije, paljenje ceremonijalne vatre koju su predvodile Vestalke oduševili su promatrače. Dijelio se i grah iz rimskog kotlića napravljen prema recepturi za gladijatore, odnosno s namirnicama koje su bile prisutne u antici – prvenstveno grah i ječam. Najmlađi su pak uživali u kreativnim radionicama bojanja grnčarije i učili su o znanstvenim postignućima antike te astronomiji. Posjetiteljima se posebno dopala predstava InspirAntika akrobatske skupine Traumatic Arts. Artisti su vještinama na zračnom obruču i plesu na svili ukrali pozornost publike. U kasnim večernjim satima posjetitelje je zabavljao Gladijator fire show i Tamburaški sastav Zrin.

Halicanum Fest, organiziran po drugi put u Toplicama Sv. Martin, pravi je turistički doživljaj, spoj povijesti i turizma. Više bi se naših turističkih destinacija trebalo ugledati na ovu manifestaciju. Jedva čekamo sljedeću godinu!

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije