međimurska delicija

KREATIVNI LANGOŠI Zoran Turk: Naša jela nisu primitivna i seljačka, već autentična

U subotu, 15. lipnja u popodnevnim satima održana je radionica tradicionalnih langoša na Šetnici svete Barbare u Murskom Središću

Društvo žena Hlapičina odlično je prezentiralo sam postupak izrade ove domaće delicije, zainteresiranima su objasnile recepturu te su za sve gladne šetače pripremale ukusne langoše.

Novi okusi

Osim tradicionalnih okusa, posjetitelji su mogli kušati i nove okuse. Tako su prezentirani Rudarski langoš, Karabitka langoš, Halda langoš i Cimer langoš.

Novi okusi langoša povezani su s tradicijom rudarstva u Murskom Središću, a kako se uopće došlo na ovu odličnu ideju, objasnio nam je Zoran Turk, direktor Turističke zajednice područja “Mura i gorice”: “Inspiriralo me zapravo podcjenjivanje langoša od strane nekih naših sumještana. ‘Kaj, opet langoši? Nemate bolju ponudu?’ znalo bi se čuti na našim manifestacijama.
Ja sam dosta putovao po Mađarskoj i upoznao se s njihovom gastronomskom ponudom. Langoš je u Mađarskoj vrlo popularan, kao i kod nas. No, u Mađarskoj je to ipak na jednoj drugoj razini i kombinacije koje stavljaju na langoš nisu samo majoneza, kečap ili vrhnje s češnjakom, već su vrlo kreativni s okusima”.

Inspiracija tradicija

“Langoši se mogu pripremiti na više načina. Igrali smo se s okusima i bojama, što je pak inspirala naša tradicija i nasljeđe, odnosno rudari. Nazivi langoša predstavljaju tu poveznicu s prošlosti. Nova interpretacija starog jela ojačat će našu ugostiteljsku ponudu.
Često se u turizmu okreće elitizmu i tu se onda izgubi domaći čovjek. Prvo moramo pridomiti domaće ljude i one iz susjedstva, a onda će doći i stranci. Naša ponuda i jela nisu seljačka i primitivna, naprotiv, u tome leži naša autentičnost i različitost od drugih”, rekao je Zoran Turk.

Žene odmah prihvatile novitete

Marina Matjašić, stručna suradnica u TZP “Mura i gorice” pohvalila je pak Društvo žena Hlapičina, jer su s entuzijazmom prihvatile suradnju na novim receptima, rado su isprobale novitete te su bile proaktivne i primile se posla. Dosta se i istraživalo što su nekada rudari jeli i kako su živjeli. Iz njihove svakodnevice crpile su se ideje za dodatke na langoše.

Pitali smo posjetitelje kako im se sviđaju novi okusi langoša i svi od reda su potvrdili da su odlični! Rudarski langoš, Karabitka langoš, Halda langoš i Cimer langoš već su uvedeni u gastro ponudu na Šetnici sv. Barbare te se tijekom lipnja i srpnja mogu kupiti na štandu Josipa Lončarića. Iako su tek jučer uvedeni u njegovu ponudu, Josip priznaje da su vrlo popularni i primamljivi šetačima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije