ČETIRI ČAKOVEČKA ZBORA

CZK ČAKOVEC Evo atmosfere s koncerta ‘Lepi glas se čuje’

Ovogodišnje obilježavanje Dana Grada Čakovca započelo je na najljepši mogući način – pjesmom čakovečkih amaterskih zborova

Nakon što su prošlog tjedna nastupili orkestri i instrumentalni sastavi, ovog četvrtka, u svojem najboljem svjetlu publici u Centru za kulturu koncertom “Lepi glas se čuje“ predstavila su se četiri čakovečka zbora.

Prve su na pozornicu izašle članice Ženske vokalne skupine kulturno-umjetničke udruge “Veseli Međimurci” koje njeguju tradicijske napjeve Međimurja i drugih krajeva Hrvatske. U više navrata predstavljale su Međimursku županiju na državnoj Smotri malih vokalnih sastava, osvojivši brojne Zlatne i Srebrne plakete na međunarodnim natjecanjima. Voditelj vokalne skupine od početka ove sezone je Tibor Bün.

Čakovečkoj publici predstavio se i Mješoviti zbor „Eliam” koji pod vodstvom Petre Horvat djeluje tri godine i okuplja entuzijaste za pjevanje i skladanje nove duhovne glazbe na hrvatskom jeziku, temeljene na psalmima u suvremenom glazbenom izričaju.

Pjevački zbor „Josip Štolcer Slavenski” koji nosi ime istaknutog hrvatskog skladatelja rodom iz Čakovca, vjerujemo da više ni ne treba posebno predstavljati. Riječ je o zboru u kojem je do sad pjevalo oko 600 pjevača-amatera. Redoviti su sudionici natjecanja Hrvatskih pjevačkih zborova, gdje su pet puta proglašeni najuspješnijim zborom.

Na međunarodnim pozornicama osvojili su 20 Zlatnih diploma, devet Srebrnih i četiri Brončane diplome, te tri Srebrne olimpijske medalje. Nedavno su osvojili tri zlatne medalje i GRAND PRIX na međunarodnom natjecanju u Bijeljini. Zbor već godinama uspješno kao umjetnički voditelj i dirigent vodi profesorica Senka Bašek.

I na kraju, svojom izvedbom publiku su oduševile i Pučpuljike. Ansambl poznat po sudjelovanju u brojnim projektima i suradnjama, uključujući nastupe s Klapom „Sv.Juraj“ i Amirom Medunjanin.

Nedavno su se vratile iz Šibenika s međunarodnog natjecanja Adria Cantat s dvije Zlatne plakete i posebnom nagradom za dirigenticu Andreu Ščapec. U listopadu ove godine, zahvaljujući angažmanu Pučpuljika i Grada Čakovca, natjecanje Hrvatske udruge zborovođa, Croatia Cantat, održat će se upravo Čakovcu. Voditeljica i dirigentica ansambla je Andrea Ščapec.

Koncert „Lepi glas se čuje“ bio je prava poslastica za ljubitelje zborske glazbe i odličan uvod u bogati program obilježavanja Dana Grada Čakovca koji nam i u narednim danima donosi pregršt zanimljivih zbivanja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije