Svečana proslava

DVD TOTOVEC Proslavili stoljeće humanitarnog djelovanja

Velika svečana proslava povodom 100. godišnjice

Malo je dobrovoljnih vatrogasnih društava u Međimurju koje u svojoj povjesnici ne čuvaju čitav niz desetljeća djelovanja, a velike obljetnice – poput 100. godišnjice postojanja DVD-a Totovec – dokaz su stoljetne tradicije i solidarnosti koja se s koljena na koljeno prenosi generacijama Međimuraca i Međimurki. Proslava ove važne obljetnice okupila je članove društva, vatrogasne zajednice kao i brojne građane koji su došli iskazati svoju podršku i priznanje za stoljetnu tradiciju služenja zajednici.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Totovec, osnovano je 1. svibnja 1924. godine, a kroz svoju bogatu povijest odigralo je ključnu ulogu u zaštiti života i imovine stanovnika Totovca. Kroz desetljeća svojeg djelovanja, članovi društva ne samo da su se nesebično angažirali u gašenju požara, već se trude raditi za svoje mjesto i organizirati što više događaja kako bi se mještani okupljali i družili – jer vatrogasci u Totovcu osim zašite ljudi i imovine, glavni su pokretač društvenog života mjesta.

Svečanost obilježavanja stote obljetnice započela je svečanom povorkom kroz mjesto, nakon koje je predsjednica Mjesnog odbora Totovec Marta Topličanec, vatrogascima na korištenje uručila novu svečanu zastavu.

Svečanost su svojom prisutnošću uveličali župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini,  zapovjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Robert Meglić, predsjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Mario Medved, počasni predsjednik VZMŽ Zlatko Orsag, vatrogasni zapovjednik zajednice Grada Čakovca Nikola Besedić, predsjednik Kluba vatrogasnih veterana Međimurske županije Zlatko Marciuš,  počasni zapovjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Ivan Krištofić, župnik  Župe Novo Selo na Dravi Ivan Munđar, gosti iz prijateljskih vatrogasnih društava, kao i mnogi prijatelji i suradnici društva.

O vatrogastvu nekada i ovom današnjem, te najvažnijim trenucima u stoljeću postojanja DVD-a govorila je tajnica Natalija Medved, dok je Ivanka Dančo, predsjednica DVD-a zahvalila svim sadašnjim i bivšim članovima društva koji su svojim trudom i zalaganjem doprinijeli dugovječnosti i uspjehu DVD-a Totovec, “Ponosni smo na sve naše članove, prošle i sadašnje, koji su svojim radom i predanošću učinili ovo društvo onim što je danas. Naša stogodišnja tradicija svjedoči o snazi zajedništva i solidarnosti u našoj zajednici,” kazala je.

„S velikim poštovanjem i ponosom upućujem vam najiskrenije čestitke povodom proslave stote obljetnice vašeg društva. Ova impresivna obljetnica svjedoči o stoljeću predanog rada, hrabrosti i nesebične pomoći zajednici“, kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec te pohvalio vatrogasce koji prvi uskaču u pomoć u svakoj situaciji i time pokazuju kako vatrogastvo nije poziv, već način života. „Međimurje ima vrlo dugu vatrogasnu tradiciju, danas vatrogastvo nije samo zaštita od požara – već izlazite na intervencije koje uzrokuju razne prirodne nepogodne, i zbog toga zaslužujete najveće poštovanje,“ rekao je te dodao kako su dobrovoljni vatrogasci danas pokreći društvenog života u malim mjestima i neizostavan dio svakog okupljanja, što znači da žive sa svojom sredinom i u dobru i zlu.

Svoje čestitke i pohvale za dugogodišnji rad i aktivnosti DVD-a izrazila je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini “Svaka udruga počiva na par entuzijasta, pa tako i vaš DVD. Njima hvala na svemu što čine za udrugu i mjesto. No, vidim da ima mladih koji će nastaviti njihovim stopama, tako da mjesta strahu za budućnost DVD-a Totovec nema”, rekla je gradonačelnica.

Vatrogasnu spomenicu za 50 godina aktivnog rada primio je Anton Dančo

Ova proslava bila je ujedno i prigoda za svečano uručivanje priznanja i odlikovanja zaslužnim članovima Društva. Srebrnu vatrogasnu spomenicu primili su: Željko Medved, Ivanka Dančo, Sandra Horvat, Snježana Rukelj, Verica Lesar, Silvija Vugrinec, Daniel Trupković i Natalija Medved. Srebrnu vatrogasnu medalju primila je Jagoda Bistrović. Brončanu vatrogasnu plamenicu dobili su Elvis Kralj i Snježana Kralj, dok su brončane vatrogasne medalje dobili Anton Dančo i Tatjana Trupković. Vatrogasnu spomenicu za 10 godina aktivnog rada primili su Lucija Lisjak i Timon Kozar. Vatrogasnu spomenica za 50 godina aktivnosti dobio Anton Dančo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije