festival pušipela

URBANOVO Počela svetkovina vina, šampioni primili priznanja

U domu kulture u Štrigovi danas, 17. svibnja, u 13 sati svečano je otvoreno ovogodišnje Urbanovo, to jest njegovo centralno događanje Festival pušipela

– Posjetitelji će kroz tri dana moći kušati preko 170 etiketa vrhunskih vina iz 24 vinarije Udruge Hortus Croatiae – istaknuli su organizatori u najavi.


U dvorani i u šatoru pred njom polako ali sigurno okuplja se sve veći broj ljubitelja dobre kapljice. U poslijepodnevnim satima, po običaju, zasigurno će biti velika gužva, a sutra još i veća.


U 15 sati će u susjednoj zgradi Državnog arhiva za Međimurje biti otvorena izložba “Povijest vinarstva na Liburniji”. Naime, ovogodišnji partner je Primorsko-goranska županija koja će također predstaviti svoja vina.


Od 16:30 do 19 sati, dokad traje današnji program u Štrigovi, na rasporedu je glazbeni program, nastupaju Krunoslav Lajtman i Patrik Zamuda. Navečer, u 20 sati, ispred Puba Potkova u Toplicama Sveti Martin počet će “Wine & smile quiz – show celebritya i vinara”.


Na početku svečanosti u Štrigovi istaknuti su šampioni ovogodišnjeg festivala, prema odabiru stručne komisije Međunarodnog ocjenjivanja vina Štrigova 2024. Pod predsjedanjem dr. sc. Ivane Alpeze ocijenjeno je dvjestotinjak pristiglih uzoraka vina.


Najbolje ocijenjeno vino i šampion ocjenjivanja s 93 boda je Rizling rajnski, izborna berba 2019., Vinogradarstva i podrumarstva Branimir Jakopić iz Železne Gore.


U kategoriji bijelih mirnih vina šampion kvalitete je Chardonnay barrique iz 2022., vinarije Cmrečnjak iz Svetog Urbana.


Cmrečnjaki su šampioni kvalitete i u kategoriji mirnih vina “pušipel” s Pušipelom classic iz 2023. godine.
Šampion kvalitete u kategoriji crnih mirnih vina je Pinot crni iz 2019. Preiner vina iz Svetog Urbana.
Nagrada “Franjo Lebar” za najbolji sauvignon pak ove godine ne ide u Međimurje. Dobitnik je vinarija Žnidarić iz Marije Gorice sa svojim Sauvignonom iz 2023.


Šampion kvalitete u kategoriji pjenušavih vina je “Estate Selection” Sauvignon blanc sparkling wine vinarije Puklavec Family Wines iz Ormoža.


No ovo je samo vrh vinske piramide, u ponudi je cijela paleta iz podruma vrsnih međimurskih i inih vinara i vinogradara. Naravno, gdje ima pića, ima i ića, a svoje proizvode nude i obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Živjeli!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije