Krešo Vugrinčić – magistar ekonomije u svijetu investicijskih fondova

>> Krešo Vugrinčić – magistar ekonomije u svijetu investicijskih fondova

Međimurje je iznjedrilo mnoge uspješne ličnosti, od kompozitora Josipa Štolcera-Slavenskog pa sve do brojnih liječnika, profesora, inženjera, znanstvenika, odvjetnika, novinara i umjetnika na koje Međimurci mogu biti ponosni. Mnogi od njih u svijet su se uputili iz Gimnazije Josipa Slavenskog u Čakovcu, po mnogima najbolje međimurske srednje škole i jedne od najboljih u Hrvatskoj. Kamo ih je životni put odnio, čime se danas bave te kako vide svoju budućnost i profesionalni razvoj, otkrivat ćemo svakog tjedna.

Krešo Vugrinčić (26) iz Čakovca je magistar ekonomije koji trenutno živi i radi u Zagrebu u InterCapital Asset Managementu, najvećem nebankarskom društvu za upravljanje investicijskim fondovima u Hrvatskoj, na poziciji voditelja Odjela analiza. Krešin put prema uspješnoj karijeri u području ekonomije započeo je nakon završetka Gimnazije Josipa Slavenskog kada je upisao Ekonomski fakultet u Zagrebu.

– Pri kraju srednjoškolskih dana nisam imao točnu viziju smjera u kojem želim razvijati svoj budući poslovni put. Ekonomiju sam izabrao jer sam smatrao da pruža širok spektar mogućnosti u poslovnom svijetu. Vrlo brzo sam shvatio da sam napravio najbolji odabir, a Gimnazija me, srećom, dobro pripremila za snalaženje na bilo kojem studiju – objašnjava Krešo.

Uspjesi koji su uslijedili pokazali su da je uistinu odabrao najbolje za sebe. Krešo je cijelo vrijeme studija primao stipendiju Grada Čakovca, bio je član studentske udruge Financijski klub, sudjelovao je na studentskim natjecanjima te je odradio nekoliko kvalitetnih praksi u respektabilnim tvrtkama. Ističe da mu je pritom najviše pomogla praksa u poduzeću Colliers International gdje se prvi put susreo s procjenom vrijednosti neke imovine. U tom slučaju se radilo o nekretninama poput hotela ili shopping centara, no osnovni principi vrijede i za kompanije, odnosno njihove dionice.

U suradnji sa studentskom udrugom eStudent sudjelovao je i u inicijativi “Studenti protiv korupcije” u sklopu koje je nagrađen i Rektorovom nagradom za projekt “Bez veze nije bezveze”. Ključna misao tog projekta bila je pokazati mladima da se do uspjeha može doći bez “veza” uloži li se dovoljno truda i rada, a to je zamišljeno kroz niz predavanja i događanja u kojima su svoju životnu priču ispričali mnogi uspješni Hrvati.

Dobivanje prvog posla kroz studentski angažman

Kako bi i sam bio što uspješniji, Krešo je odlučio što kvalitetnije iskoristiti mogućnosti koje mu je nudio studentski status:
– Smatram kako studij ne podrazumijeva samo odlaske na predavanja i polaganje ispita, nego je mnogo više od toga. Fakultet mi je pružio stjecanje temeljnih znanja i ponudio mnogo prilika za samostalnu nadogradnju i specijalizaciju, a posebno je to došlo do izražaja u Financijskom klubu kojem sam se pridružio tijekom četvrte godine studija kada sam shvatio da želim izgraditi karijeru u sektoru financija. Tamo sam bio član tima za analizu industrije u sklopu projekta Student investitor, a istovremeno sam obnašao i ulogu voditelja marketinga Kluba.

Spomenuti Financijski klub je studentska udruga koja djeluje od 2005.godine, a okuplja studente s posebnim interesom za područje financija, s ciljem pružanja dodatnog obrazovanja, praktične primjene fakultetski stečenog znanja i povezivanja s poduzećima u realnom financijskom sektoru. Koliko je uspješna u svome radu, potvrđuje i to što je 2013. Udruga primila prestižnu nagradu Zagrebačke burze za izuzetan doprinos tržištu kapitala.

Članstvo u Financijskom klubu, uz odrađene prakse te druge izvanfakultetske aktivnosti, Krešu je dovelo i do njegovog prvog zaposlenja u InterCapitalu još tijekom studentskih dana.

– Na petoj godini studija sam kao jedan od istaknutijih članova Kluba imao prilike predstaviti se na razgovoru za mjesto analitičara u Odjelu analiza koji djeluje u sklopu brokerskog dijela poslovanja InterCapital Grupe. Tamo su prepoznali moj interes za rad u tom području i vidjeli me kao člana njihovog tima te me zaposlili iako sam još bio student – nadovezuje se Krešo.
Posljednje je tri godine proveo razvijajući ekspertizu na spomenutoj poziciji, gdje je stekao licence za brokera i investicijskog savjetnika. Nedavno je prihvatio zanimljivu i izazovnu poslovnu ponudu u dijelu InterCapital Grupe koja se bavi upravljanjem investicijskim fondovima, gdje je zadužen za Odjel analiza, čija je svrha generirati investicijske preporuke za fond menadžera, odnosno predložiti koje dionice kupiti, a koje prodati.

Njegov radni dan sastoji se od praćenja burze država jugoistočne Europe, čitanja analiza stranih analitičara te praćenja vijesti vezanih uz kompanije koje kotiraju na spomenutim burzama.

– Sve te informacije predstavljaju mi inpute kod procjene vrijednosti određenog poduzeća koje kotira na burzi, temeljem kojeg predlažem kupnju ili prodaju dionica istog. Fond menadžer tu preporuku uzima u obzir kod alokacije imovine po zemljama, industrijama i valutama, a brine i o tajmingu ulaska i izlaska iz pozicije. Kvaliteta tog cjelokupnog investicijskog procesa zapravo rezultira dobrim ili lošim prinosom u odnosu na tržište. Drugi vrlo važan input za donošenje investicijske odluke je razgovor s menadžmentom kompanija o njihovoj strategiji, industrijskim trendovima, konkurenciji i slično, zbog čega barem nekoliko dana mjesečno provedem na putu – govori Krešo.

Izrazitu dinamičnost i fleksibilnost te kontinuirano učenje ističe kao prednosti svojeg posla, iako se radno vrijeme ponekad oduži i do kasnih večernjih sati. Ipak, uz brojne pogodnosti to mu ne pada teško:

– Kako bi nam taj dio posla malo olakšala, firma nas je razmazila primjerice ručkom koji naša draga kuharica svakodnevno kuha samo za nas, igrama poput pikada za kratke pauze ili točionikom piva za druženja nakon posla.
Poslovna putovanja u opisu radnog mjesta

Posao mu omogućuje i mnogobrojna poslovna putovanja koja su njegova velika ljubav. U posljednjih je godinu dana posjetio New York, Boston, San Francisco, Las Vegas, Moskvu, London, Varšavu, Prag, Bukurešt, Tallinn, Luksemburg, Budimpeštu i Beč. Iako na poslovnim putovanjima i nema previše vremena za razgledavanje, zadovoljstvo mu je upoznati nove kompanije, investitore i nove poslovne ljude jer od svakog može ponešto naučiti.

Svoje slobodno vrijeme također koristi za putovanja, a uz to je vjeran i sportu pa barem jednom tjedno nastoji odigrati nogometnu utakmicu s prijateljima.

Upravo ga prijatelji te poznanici često pitaju za savjet oko vlastitih investicija, no Krešo se nastoji ograditi od konkretnih savjeta:

– U Hrvatskoj ljudi često nisu najbolje financijski educirani i ne shvaćaju da nitko ne može biti uvijek u pravu na mjestu poput burze, stoga se ne želim dovoditi u situaciju da netko ne bude zadovoljan mojom preporukom. Sukladno tome, na takvo pitanje uvijek dajem odgovor da investiraju kod nas u fond jer se kod takvog ulaganja vodi računa o investicijskim ciljevima i sklonosti riziku pojedinog klijenta – objašnjava Krešo.

Kao stručnjak u svome poslovnom području, uvijek nastoji dati svoj maksimum, a s obzirom da je tek nedavno zakoračio u novu avanturu unutar InterCapitala, iznimno se veseli zanimljivom i izazovnom razdoblju koje je pred njim.
Sadašnjim i budućim studentima ekonomije Krešo za kraj poručuje da se moraju istaknuti te ne shvaćati studij samo kao nešto što se mora odraditi:

– Na studiju vrijeme treba iskorisiti za stjecanje što više znanja i iskustva izvan samog fakulteta jer se na taj način stvara konkurentska prednost pred drugim kolegama, a istovremeno se dolazi na radar najboljih tvrtki u kojima je kasnije moguće zaposlenje. To je jedini pravi način za uspjeh.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije