‘Žilet ograde’ problem uz granice, lovci upozoravaju na žičane zamke

Krivolov godinama uzima maha u Međimurju. Lovačka društva tjedno u šumama lovišta pronalaze po stotinjak improviziranih žičanih zamki za visoku i nisku divljač. Krivolovaca u noćnim pohodima s puškama i ugrađenim prigušivačima, malokalibarkama ili čak onih koji po danu traktorima i kombijima “obavljaju” poljoprivredne ili druge radove, ima mnogo i postavlja se pitanje kako im stati na kraj.

Policija je započela svoje aktivnosti koje provodi s čelništvima društva, ali i oni su u istraživačkim fazama nemoćni, jer mnogi koji znaju, šute.

Zamke su opasne ne samo za životinje poput srneće ili jelenske divljači, već se događa da u njima završe i psi, kao na fotografiji, što u većini slučajeva završava pogubno, na sreću, ne i ovaj put.

O visokoj divljači koja se zaplećuje i ugiba, nacionalni mediji tek su na veliko počeli pisati kad se to počelo dešavati u blizini naselja, cesta i pješačkih staza na “žilet ogradama”, odnosno takozvanoj “Orbanovoj” žici diljem naše i susjednih granica.

Foto: 24sata

Sretnik je osim oslobođenog lovačkog psa, bio i srnjak (video u nastvku) koji se ulovio u žičanu zamku, a kojeg je oslobodio međimurski lovac prilikom redovnog obilaska lovišta. Nakon što su lovci bezbroj puta naišli na takve scene, ovaj put je jedan lovac i zaštitnik prirode to najprije snimio, a odmah g nakon toga i oslobodio. Zamislite samo u kakvim mukama bi uginuo da nije naišao čovjek i smogao hrabrosti da mu pristupi i oslobodi ga sa zamke.

https://www.vijesti.rtl.hr/video/partneri/87130/srnjak-ulovljen-u-zicanu-zamku-od-strane-krivolovaca/?autoplay=false&src=emedjimurje_hr

Lovci apeliraju da meso srneće divljači ne kupujete sa neprovjerenih izvora jer je ono iz krivolova te je skončalo u teškoj i dugoj muci na žičanoj zamci i postavlja se pitanje o zdravstvenoj ispravnosti takvog mesa.

Članovi Lovačkog društva Prepelica iz Male Subotice prilikom nedavnog skupnog lova, pronašli su u samo jednome šumarku preko 40-ak žičanih zamki, u kojoj se prilikom pretraživanja terena ulovio i jedan lovački pas.

Kazne za krivolov su dosta visoke te se krivolovcu može izreći kazna i do 3 godine zatvora, no kaznu zatvora sudovi poznatim počiniteljima slabo izriču, što je opet problem sudstva, a ne policije.

Pretragom šuma, ne samo da se pronalazi velik broj zamki i uginule divljači, već pronalaze oderane životinje i odbačene glave i krzno.

U sezoni 2013./2014. štete od krivolova ugrubo se u Međimurskoj županiji procjenjivala na 300 tisuća kuna, a u ovoj lovnoj sezoni 2015./2016. su osjetno manje zbog stalnog dežurstva u lovištu i procijenjene su do ovog trenutka u visini od 100 tisuća kuna.

Osuđujte krivolovce i ne šutite ako u svojoj okolini ima takvih, jer su oni nered u društvu i rade protivno lovačkom kodeksu i etici, a životinjama zadaju dugo i strašno uginuće.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije