U ponedjeljak, 23. 11. u Osnovnoj školi Sv. Martin na Muri su učenici 2.a i 2.b razreda obilježili Dan znanstvenika. Dva školska sata uživali su na nastavi u ulozi “malih znanstvenika”. Podijeljeni u skupine, izmjenjivali su se u sljedećim radionicama: mali biolozi, mali kemičari, mali fizičari i mali geografi.
Učili su i istraživali svijet oko sebe te uz pomoć svojih voditelja došli do odgovora na razna pitanja. Razrednice Mirjana Bregović i Spomenka Vincek su organizirale radionice te uključile i vanjske suradnike: Dražen Crnčec, prof., Martina Babić, ing. kemije i Slavko Bregović kako bi što kvalitetnije i zanimljivije organizirali rad.
O radu u radionicama najviše govore komentari samih učenika i fotografije
“Na kemiji mi je bilo najljepše kad smo radili pokus s crvenim zeljem. Od plave boje dobili smo i ružičastu i zelenu. Bilo je zanimljivo gledati mrava pod mikroskopom. Naučila sam prepoznati auto-cestu na geografskoj karti pa sam mogla putovati od Čakovca do Dubrovnika, autićem, igračkom.” Lucija Babić 2.a
“Ja želim biti inženjer fizike. Naučio sam da magneti imaju dva pola pa se privlače i odbijaju. Tu smo čuli nešto o tlaku zraka i izradili smo elektromotor. Na geografiji sam otkrio da ima jako puno država na Zemlji i da Aboridžini žive u Australiji, Indijanci u Peruu, a Bušmani su pleme iz Afrike.” Leon Novak 2.a
“Napravili smo dugu u epruveti pomoću ulja, vode, alkohola i jestivih boja. Obična baterija , bakrena žica i magnet bili su dovoljni da napravimo elektromotor. Vodeni vulkan nastao je jer je tlak zraka istisnuo vodu iz balona . Kad se netko onesvijesti treba ga staviti u bočni položaj. Danas sam naučio kako se to radi.” Mark Oletić 2.a
“Cijeli dan mi je bio vrlo zanimljiv. Najviše su mi se dopali pokusi. Začudilo me kako ocat i sodabikarbona mogu napuhnuti balon. Ja bih voljela da je u školi puno takvih dana” Leticija Špoljarić 2.a
“Bilo mi je lijepo i zanimljivo. Najbolje je bilo to što smo i mi mogli sudjelovati u izvođenju pokusa.” David Jalušić 2.a
“Najviše mi se dopala radionica “Mali biolozi”. Bilo je zanimljivo hraniti kvasac šećerom i gledati kako raste. Kisele kiše nastaju miješanjem štetnih plinova i vodene pare. Uživao sam.” Irian Novinščak 2.a